BiH u EU tek 2050. godine?

Studija o proširenju EU pokazuje da će do 2023. samo jedan kandidat ispuniti kriterije za članstvo: to je Makedonija.

Do sada je Srbija važila za lidera među kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji. Ali, studija Tine Frajburg, profesorice na Univerzitetu St. Galen, pokazuje da će Srbija, isto kao i Crna Gora i Turska, ispuniti kriterije za članstvo tek sredinom 2030-ih godina.

Odavno je jasno da za vrijeme mandata Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), koji traje do 2019., neće biti proširenja.

Interesantno je koja zemlja će u budućnosti kao sljedeća moći ući u EU. Kandidati su trenutno: Albanija, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska. Kosovo i Bosna i Hercegovina se smatraju "potencijalnim kandidatima za članstvo", pri čemu Kosovo do sada nije podnijelo ni zahtjev za učlanjenje.

U studiji pod imenom "Forecasting Candidate Status", na temelju iskustava pri velikom proširenju EU na istok 2004., analizirana je vjerovatnoća da u godini 2050. ovih pet zemalja stvarno postanu članice EU.

Učlanjenje u EU je moguće samo ako kandidat ispuni jednu listu određenih kriterija, a pravo EU preuzme u svoje nacionalno zakonodavstvo. Dijapazon pri tome obuhvata sveukupna politička polja, od reforme pravosuđa do saobraćajne i energetske politike.

Među sadašnjim kandidatima za članstvo Turska je, pod predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom (Recep Tayyip Erdogan), najprobematičniji slučaj. Otkad su zvanični pregovori sa Ankarom započeli 2005. godine, više država članica i EU političara se se založili za pauziranje, a neki i za kompletan prekid pristupnih pregovora sa Turskom.

Situacija se iskomplikovala kad je zbog sporazuma o izbjeglicama EU postala zavisna od Turske. Sada je, zbog faktora poput Bregzita i rasta populizma, želja za proširenjem EU – kako kod članica tako i kod kandidata – manja nego ikad.

Preporučujemo