Od 15. novembra obavezna zimska oprema

U periodu od 15. novembra do 15. aprila naredne godine na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Iz Bosanskohercegovačkog automobilskog kluba (BIHAMK) upozoravaju vozače da postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07).

Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom (za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone) podrazumijevaju se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila sa više od osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase iznad 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova (pada snijeg i zadržava se na putu, ugažen snijeg na putu, kiša ledi na putu, zaleđen put) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Dakle, za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska. Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima.

Podsjećamo, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlaštena osoba isključiće vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme su: 40 KM za vozača, 500 KM za firmu ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

U obaveznu zimsku opremu vozila spadaju i lanci za snijeg koje trebate imati u prtljažniku vašeg vozila. Razlog: U slučaju većih snježnih nanosa ili leda na cestama, zimske gume neće moći obezbjediti nesmetano kretanje vozila pa će biti neophodna pomoć lanaca.

Prilikom kupovine obratite pažnju da lanci za snijeg odgovaraju dimenzijama zimskih guma i izbjegavajte kupovinu jeftinih i neprovjerenih proizvoda.

Loši lanci donijeće više problema u vožnji nego koristi. Pucanje loših, jeftinih lanaca zaustavit će vozilo tamo gdje se najmanje nadate, da se ne pominju oštećenja mogu prouzrokovati na donjem podvozju vozila.


Preporučujemo