Krvoproliće u centru Londona

Britanska policija saopštila da su napadači, koji su ubili najmanje šestoro a ranili 48 ljudi, ubijeni. Nosili lažne prsluke sa eksplozivom!

Trojica neimenovanih muškaraca, koji su izveli teroristički napad u Londonu, ubijeni su nakon krvavog pira u delu grada posvećenom noćnom životu.

Oni su najpre pokosili belim kombijem pešake na Londonskom mostu, kada je povređeno najmanje 20 ljudi.

Onda su izašli iz vozila i uputili se ka pijaci Borou, oko koje se nalazi mnoštvo barova i noćnih klubova. Tamo su, piše "Dejli mejl", počeli nasumično da bodu noževima posetioce.

Ukupan bilans je šestoro mrtvih, i više od 48 ranjenih, podaci su hitne službe.

"Dejli mejl" dodaje da su napadači, koji su nosili lažne prsluke sa eksplozivom, takođe ubijeni.

Za sada se zna samo da su "mediteranskog porekla" i da su vikali "Ovo je za Alaha", navodi taj list.

Ovo je drugi teroristički napad u Velikoj Britaniji za samo 12 dana. Prethodno se dogodio masakr u koncertnoj dvorani u Mančesteru u kom je ubijeno 22 osobe, a više od 100 ih je ranjeno.

"Naoružani policajci su veoma brzo i hrabro reagovali i sukobili se sa trojicom osumnjičenih muškaraca koji su upucani i ubijeni na pijaci Borou. Na žalost, pored toga je preminulo još šest ljudi", kazao je šef britanskih antiterorističkih jedinica Mark Rouli.

Vlasti su putem Twittera objavile da su tokom noći tri londonske bolnice bile blokirane kako bi "pacijenti, rodbina (ranjenih) i osoblje bili bezedni".

Lodonska policija saopštila je da su incidenti na Londonskom mostu i pijaci Borou proglašeni za terorističke napade, dok treći incident koji se dogodio u delu grada Vokshol sa njima nije povezan, prenosi Rojters.

Policija navodi da je u trećem incidentu reč o ubadanju nožem, ali se ne dovodi u vezu sa terorizmom.

Oni su incident na Londonskom mostu, kao i ubadanje nožem koje se dogodilo na pijaci koja je poznata po noćnom životu, proglasili za terorizam.

BBC navodi da su pristalice Islamske države pozdravile noćašnje incidente na društvenim mrežama, ali još niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Pogledajte scene haosa u Londonu posle napada i hapšenja koja su usledila:

Nameran i kukavički napad

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je jutros da je napad bio "nameran i kukavički", kao i da će danas imati sastanak posvećen bezbednosti sa premijerkom Terezom Mej, prenosi Rojters.

"Još uvek ne znamo sve detalje, ali ovo je bio nameran i kukavički napad na nevine stanovnike Londona i posetioce. Najsnažnije ga osuđujem. Ne postoji bilo kakvo opravdanje za ovakva varvarske akcije", rekao je Kan.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da se incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma.

"Nakon novih informacija dobijenih od policije i bezbednosnih zvaničnika, mogu da potvrdim da se užasni incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma", kazala je Mej, samo nešto više od četiri dana uoči izbora zakazanih za 8. jun, prenosi Rojters. "Ovo je istraga koja se brzo kreće", dodala je Mej.

"Želim da izrazim ogromnu zahvalnost policiji i službama za hitne intervencije koje su na licu mesta. Naše misli su sa onima koji su se našli usred ovih užasnih dešavanja", rekla je britanska premijerka.

Ona će danas predsedavati sastanku vladinog bezbednosnog komiteta Kobra.

Američki predsednik Donald Tramp je obavešten o incidentima u Londonu i ponudio je pomoć.

Izvor: Mondo

Preporučujemo