Ivancov: Incko treba da ide

Vrijeme visokog predstavnika je prošlo i narodi u BiH treba da rješavaju sva pitanja sami između sebe, a ne da to čini visoki predstavnik.

Nažalost, naš stav nema podršku svih drugih u Savjetu za primjenu mira (PIC), kaže ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Prema njegovim riječima, stav Evropljana je da ovaj proces mora ići korak po korak i oni taj proces uslovljavaju procesom približavanja BiH Evropskoj uniji.

„Pozitivna stvar jeste da se budžet visokog predstavnika smanjuje”, kaže Ivancov.

Na pitanje da li ima kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH, Ivancov je rekao da visoki predstavnik izjavom u Savetu bezbjednosti i u izveštajima na sjednicama PIC-a ima praksu da govori da je kriva samo Republika Srpska.

„Naravno da nismo saglasni sa takvim stavom i o tome smo govorili više puta. Ne vidimo sistemsko kršenje Dejtonskog sporazuma”, kaže Ivancov.

On je ocijenio da Dejtonski sporazum nije sistem koji bi zadovoljio sve tri strane u BiH, ali obezbjeđuje prava sva tri naroda zbog čega je najvažnija karika u njegovom poštovanju i dosljednoj primjeni.

Osvrćući se na nedavni sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, Ivancov je rekao da je to za rusku stranu normalna stvar, jer je Dodik važan partner sa kojim razgovaraju o političkim, trgovinsko-ekonomskim i drugim pitanjima.

„Dodik je odavno poznat našem predsjdniku i vodio je sa njim važan i produktivan razgovor. Pitanja koja su bila na dnevnom redu odnosila su se na političku situaciju u BiH i u regionu, naše trgovinsko-ekonomske odnose i finansijsku situaciju u BiH i Republici Srpskoj”, istakao je ruski ambasador u BiH.

Izvor: Glas Srpske

Preporučujemo