Srpska naredne godine ulazi u proces donošenja novog ustava (VIDEO)

Republika Srpska sljedeće godine trebalo bi da uđe u proces kreiranja novog ustava, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik. Učestvujući na međunarodnom naučnom skupu na Pravnom fakultetu u Banjaluci, Dodik je rekao da sadašnji Ustav Srpske ne odgovara potrebama naroda koji ovdje živi. Naučni skup održan je u čast 25 godina od donošenja postojećeg Ustava Srpske.

Predsjednik Srpske kaže da novi ustav Srpske neće biti secesionistički, ali će omogućiti Republici Srpskoj da se može baviti pitanjem secesije.

Dodik kaže da će prijedlog novog ustava prvo proći parlamentarnu proceduru, da će potom biti upućen na ustavni referendum i na kraju ponovo vraćen u Skupštinu Srpske, gdje će biti proglašen.

- Ovaj skup je dobra prilika da promovišemo ideju da se u idućoj godini okupimo i izradimo Ustav Republike Srpske u skladu sa demokratskim potrebama ovog naroda i potrebama Republike. Ovo je prilika da se na tu temu progovori - kaže Dodik.

NAJNOVIJE

  Na temu novog i postojećeg Ustava, progovorili su i stručnjaci iz Srpske, Federacije i regiona.

  - Ovo je jedan značajan skup koji je poslije duže vremena organizovan u prostorijama Pravnog fakulteta. Mislim da smo za novu naučnu sesiju izabrali odličnu temu- 25 godina od donošenja Ustava Republike Srpske - rekao je dekan banjalučkog Pravnog fakulteta Željko Mirjanić.

  Da institucije BiH nisu nezavisne, kaže Dodik, jasno je i iz posljednjeg istupa američke ambasadorke, Morin Kormak, koja je predložila da se održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u Srpskoj u potpunosti zabrani.

  - Vidljivo je da je prisustvo stranaca u makro i mikro odlučivanju veliko. Njih predvodi sadašnja američka ambasadorka koja se ne libi da se miješa u bilo koje unutrašnje pitanje koje je na dnevnom redu - kaže predsjednik Srpske.

  Umjesto da se uvede reda u pravosudne institucije, smatra predsjednik Srpske, pojedine sudije, kako kaže, neosnovano tvrde da upravo on vrši pritisak na predsjednika Visokog i sudskog tužilačkog savjeta, Milana Tegeltiju. Dodik tvrdi da Tegeltiju jedva poznaje i da sa njim nema nikakvu saradnju.

  - Direktno sam ga sreo posljednji put kada je bio tužilac u slučaju optužbe protiv mene u vezi sa navodnim zloupotrebama u Vladi prije sedam-osma godina, kada je on bio tužilac - rekao je Dodik.

  Dodik će, kaže, pozvati predstavnike hrvatskog naroda da zajedničkim potpisivanjem peticije na temu Suda i Tužilaštva BiH, iskažu svoje mišljenje. I to bi, dodaje, bio uvod u održavanje referenduma od kojeg, kaže, nema namjeru da odustane.

  Izvor: RTRS

  PreporuČujemo