Za djecu poginulih boraca posao do 2020. godine

Do 2020. godine Vlada Srpske završiće program zapošljavanja djece poginulih boraca.

Nakon sastanka sa delegacijom Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, resorni ministar ističe da će za ove namjene biti izdvojeno oko deset miliona maraka. Biće nastavljen i proces stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija.

Više od 4.000 djece poginulih boraca zaposleno je od 2011. godine kada je Vlada Srpske počela sa realizacijom akcionih planova. Na posao ih čeka nešto više od 1.000.

Veljko Lazić, zamjenik predsjednik republičke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, kaže da će nastaviti s realizacijom akcionog plana, tako da bi do 2020. godine sa novim prilivom djece i ovim sadašnjim brojem kojih je oko hiljadu, bio završen proces zapošljavanja.

Problem zapošljavanja djece trebalo bi da bude riješen u naredne tri godine, kaže i resorni ministar Milenko Savanović, što je i glavni cilj.

Savanović kaže da je i ove godine izdvojeno skoro 10 miliona maraka za ove namjene, a za samozapošljavanje se daje 8.000 maraka.

Osim problema nezaposlenosti, oko 700 porodica poginulih boraca i dalje je stambeno nezbrinuto. Taj bi problem, poručuju u Ministarstvu, trebalo da bude rješavan u narednim godinama, donošenjem nove uredbe.

Savanović je rekao da to ministarstvo ima u obavezi s obzirom da je ušlo u program rada Vlade i Skupštine, ta da će biti donesena novu uredba, najvjerovatnije poslije godišnjih odmora. Navodi da će oni koji su preostali iz opravdanih razloga, a nisu se prijavili pokušati da stambeno zbrinu.

Porodice poginulih nadaju se da će stambeno zbrinjavanje ove kategorije biti nastavljeno već naredne godine.

Preporučujemo