Rusija upozorila SAD da neće tolerisate dalje američke napade na Sirijsku vojsku

U telefonskom razgovoru između Tilersona i Lavrova, ruski diplomata naglasio, da Rusija neće više tolerisati američke napade na svoje sirijske saveznike.

Telefonski razgovor je vođen na inicijativu stejt departmenta. Kako javlja Rojters, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je u subotu stavio državnom sekretaru Reks Tilersonu do znanja, da su napadi na sirijsku armiju neprihvatljivi za Rusiju.

Amerikanci su bombardovali provladine snage, jer navodno predstavljaju prijetnju američkim snagama, koje su inače ilegalno ušle u Siriju i koje podržavaju takozvane sirijske "borce" (teroriste) u južnom dijelu zemlje, saopštili su zvaničnici.

"Lavrov je izrazio Tilersonu kategorično rusko neslaganje sa američkim napadima na provladine snage i pozvao ga da preduzme konkretne mjere za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti", rekao je portparol stejt depratmenta u izjavi za Rojters.

Rusija je ranije obavjestila Amerikance, da bombardovanje provladinih snaga šteti pokušajima, da se pronađe političko rješenje za sirijski građanski rat. Rusija je takođe upozorila amerikance, da nelegalnim napadima krše sirijski suverenitet.

Sirija je zajedno sa Iranom jedan od najistaknutijih bliskoistočnih saveznika Rusije, navodi Rojters.

Rojters

 

Preporučujemo