Najbogatiji na svijetu, a sve je stekao sam!

Džef Bezos od petka je zvanično najbogatija osoba na svijetu. On je prestigao Bila Gejtsa koji je posljednje četiri godine bio najbogatiji čovjek.

Ovo je drugi put ove godine da Bezos prestigne Gejtsa, a prvi put je 27. jula bio najbogatija osoba na svijetu samo jedan dan.

Bezosovo bogatstvo trenutno se procjenjuje na više od 90 milijardi dolara, a on spada u self-made milijardere, odnosno one koju su svoje bogatstvo sami stvorili a ne naslijedili, piše BiznisInfo.

Bezos je vlasnik Amazona (pokrenut 1994. godine), navjeće svjetske kompanije za online prodaju. Kompanija je počela s radom kao platforma za prodaju knjiga putem interneta, a kasnije je proširila svoju djelatnost na sve vrste roba i usluga.

Bezos je vlasnik i kompanije Blue Origin (osnovana 2000.) koja je 2015. godine počela s probnim letovima u svemir. Ova kompanija planira da pokrene komercijalne letove u svemir od naredne godine. Bezos je 2013. godine kupio ugledni list The Washington Post čiji je i danas vlasnik.

On je rođen 1964. godine u mjestu Albuquerque, u američkoj državi Novi Meksiko.

Nakon što je diplomirao 1986. zapošljava se na Wall Streetu u oblasti informatike. Godine 1994. odlučuje da napusti dobro plaćeni posao na Wall Streetu kako bi osnovao vlastitu firmu Amazon.

Biznis plan za kompaniju napisao je dok je putovao s jednog na drugi kraj države, iz Sijetla u Njujork, a firma je na početku bila smještena u garaži.

Kazao je da se odlučio na osnivanje ove kompanije nakon što je saznao za „rapidan rast korištenja interneta“. Bezos je kasnije prodao veliki dio dionica kako bi prikupio svježi kapital.

Bezos je i jedan od prvih dioničara Googlea. On je 1998. godine investirao 250.000 dolara u Google čime je kupio 3,3 miliona dionica koje danas vrijede 3,1 milijardu dolara.

Preporučujemo