Ko su najveći rasisti u Evropi

U istraživanju koje su sproveli istraživači sa Harvarda između 2002. i 2015. godine učestvovalo je 288.076 belaca iz Evrope, a ispitanici su učestvovali u interaktivnom projektu Implicit kvizu u kojem su spajali slike s rečima.

Mapa rasizma u Evropi

Jedan od zadataka bio je povezivanje pozitivnih i negativnih pojmova s prizorima crnih i belih lica. U ispitivanju je, takođe, korišćen Test implicitne asocijacije (IAT) koji meri nesvesne predrasude. Test je proverio koje pozitivne i negativne pomove Evropljani povezuju s crncima.

Mapa koju prenosimo napravljena je na osnovu rezultata istraživanja i pomenutog psihološkog teksta.

Plava boja na mapi označava nizak nivo rasnih predrasuda, a crvena prikazuje gde su u Evropi rasne predrasude visoko izražene. Takođe, i crvena i plava imaju dve nijanse za gradacijsko prikazivanje nivoa rasnih predrasuda.

Tamno plava označava države u Evropi sa najnižim stepenom predrasuda, svetlo plava one sa nešto većim nivoom, sledi svetlo crvena, da bi tamno crvenom bojom bile označene one evropske zemlje gde su predrasude najizraženije.

Očevidno je da je Srbija na mapi označena tamno plavom bojom, što znači Srbija je zemlja sa najmanje rasista u Evropi.

Ako pogledamo zemlje u okruženju, vidimo da smo po toleranciji prema ljudima crne rase u rangu sa Slovencima, da su od nas nešto manje tolerantni Bosanci i Hrvati, dok je rasizam nešto izraženiji u Makedoniji, Mađarskoj i Albaniji, veći u Rumuniji, a najizraženiji u Bugarskoj.

Ubedljivo najviše rasnih predrasuda ima u Češkoj i Letoniji, a iza njih su Belorusija, Ukrajina i Moldavija.

Rezultati istraživanja i IAT testa pokazuju da ljudi iz svih evropskih država teže i sporije povezuju crnce sa rečima koje imaju pozitivno značenje, poput reči "dobar" i "lep", a lakše i brže sa rečima koje imaju negativnu konotaciju, kao što su reči "loš" i "zao".

Studija je, takođe, otkrila da i osobe koje nemaju rasističke stavove imaju neke rasne predrasude.

Inače rezultati istraživanja su objavljeni na portalu Open sajns frejmvork.

Podaci: Figshare

 

Preporučujemo