Ne odgovarajte na ovo pitanje jer će vam UKRASTI pare

Većina telefonskih prevara se svodi na to da se korisnik na neki način nagovori da pozove broj koji se plaća ili da pošalje SMS na neki od takvih brojeva.

Poruke čudnog sadržaja i pozivi sa nepoznatih brojeva stižu poslednjih dana na telefone velikog broja korisnika mobilnih telefona, a otkriveno je da su u pitanju prevare na koje mnogi nasednu.

Tri česta načina prevara i kako se zaštiti od nji su navedeni u sledećoj tabeli.

Način prevare

1. Korisnik dobije poziv s nepoznatog broja telefona, jedan od takvih brojeva je +370 (666) 40 712, koji u ovom slučaju potiče iz Litvanije.

Brojni korisnici su se putem Fejsbuka žalili, da su imali pozive sa ovog broja. A sudeći prema komentarima, oni koji su odgovorili na poziv, ostali su bez novca koji su imali na računu, dok su oni koji su na pretplati dobili više račune nego obično, u zavisnosti koliko je trajala uspostavljena veza. Pozivi su stizali i s pozivnim brojevima +547 (Francuska) ili +225 (Obala Slonovače). Zna se i za brojeve iz Maroka (pozivni: +212) i Meksika (pozivni: +667) da se koriste za prevaru.

Štititi se možete ovako: Na ove pozive ne odgovarajte i ne zovite ni u kom slučaju brojeve za koje smatrate da su vam neobični. Većina pamtenih telefona Vam omogućuje da blokirate sumnjive brojeve, što se preporučuje da učinite.
2. Korisnicima stižu SMS poruke sledećeg ili sličnog sadržaja: „Usamljen si, treba ti društvo, čekaju te devojke koje mogu da ostvare sve tvoje fantazije, pozovi 094270131 (ili neki drugi broj).“

Iako je u pitanju poruka, smisao prevare je isti, jer, ako pozovete ovaj broj, ostaćete bez novca na računu. Ako u prvom slučaju građani mogu videti broj telefona s kojeg dolazi poziv, u slučaju SMS-a broj se ne prikazuje već se prikazuje ime pošiljaoca. To ime može da bude ime bilo kakve fiktivne osobe "Valerija", "Emanuela", ili bilo kakav tekst, kao na primer "Podgorela", itd.

Štititi se možete ovako: Na ove pozive ne odgovarajte i ne zovite ni u kom slučaju brojeve za koje smatrate da su vam neobični. Većina pamtenih telefona Vam omogućuje da blokirate sumnjive brojeve, što se preporučuje da učinite.
3. Korisnik ponovo dobiju poziv, a prevara funkcioniše tako što poziv stiže s nepoznatog broja, nakon čega glas s druge strane upita „Can you hear me?“ (Čuješ li me?).

Poenta je snimiti vaš odgovor „da“, kako bi ga mogli da ga koristie pri kupovini i finansijskim transakcijama u tuđe ime. Ti takozvani glasovni potpisi, upotrebljavaju se u kompanijama koje od klijenta traže potvrdu promene računa ili novčanih transfera.

Razni operatori su u više navrata potvrdili da se ovakvi pozivi najverovatnije koriste za zloupotrebe, da korisnicima raznih pretplata bude skinut novac s kartice nakon što se jave.

Štititi se možete time što se ne javljate na pozive sa neobičnim pozivnim brojem ili na pozive sa sakrivenim brojem. U slučaju da se ipak greškom javite, ne odgovarajte na bilo kakva pitanja. Većina pamtenih telefona Vam omogućuje da blokirate sumnjive brojeve, što se preporučuje da učinite.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović navodi da se u poslednje vreme pojavljuju nove vrste telefonskih prevara.

Među najnovijima je i da se uputi poziv i da se korisnik navede da kaže svoje ime i prezime i da na neko pitanje odgovori sa „da“, da bi se taj znak snimio i iskoristio u autorizaciju neke usluge koja se plaća – navodi Mrdović.

On ističe da se većina telefonskih prevara svodi na to da se korisnik na neki način nagovori da pozove broj koji se plaća ili da pošalje SMS na neki od takvih brojeva.

Veoma je teško zaštititi se od ovih prevara. Ali, vredi ono univerzalno pravilo koje su nas naučili u detinjstvu, a to je da ne pričamo s nepoznatim ljudima – pojasnio je Mrdović

Izvor: Internet, Fotografije: Freepik

 

Preporučujemo