Google prati gde se vlasnik smartfona nalazi

Smartfoni sa operativnim sistemom Android neprekidno javljaju Google gde im se vlasnici nalaze

SMARTFONI sa operativnim sistemom Android proizvodnje  američke korporacije Google neprekidno „javljaju” gde se trenutno nalaze. Ćak i sa isključenim servisom geolokacije – objavio je portal Quartz.

Istraživanje njegovih novinara je pokazalo da smartfoni  kojima upravlja Android sakupljaju informacije i o najbližim relejnim stanicama mobilne telefonijte.

To se događa i kad u njima nema SIM-kartice!

Sve je udešeno tako da Google dobija prikupljene podatke čim se korsnik smartfona ponovo uključi u internet – tvrdi Quartz.

I navodi da je Google počeo da se bavi neprekidnim prikupljanjem podataka o mestu gde se trenutno nalaze njegovi klijenti sa smartfonima i sistemom Android u januaru 2017-te.

Quartz tvrdi da korisnici takvih smartfona ni na koji način ne mogu isključiti tu njihovu funkciju.

Google je objasnio da je počeo da prikuplja akve podatke da bi ubrzao prijem i otpremu podataka sa smartfona.

Google je posebno je naglasio da se podaci o mestu gde se u nekom trenutku nalazi pojedini vlasnik smartfona navodno ne čuvaju na serverima kompanije... pa mi hajde da im verujemo...

Google je objavio da će potkraj 2017-te tu funkciju  isključiti. Drugim rečima: da smartfoni kojima upravlja više neće slati podatke o udaljenosti svojih vlasnika od najbližih releja mobilne telefonije.Google je američka transnacionalьa javna korporacija koja  investira u internet-pretraživač i reklamne tehnologije.

 Osnovali su ga Lari Pejdž i Sergej Brin. Bilo je to u septembru 1998-me, a sada je deo holdinga Alphabet sa brtom od $75 milijardi.

Sedište mu je u gradu Mauntin-Vjuю (Kalifornija).

Izvor: QUARTZ

 

Preporučujemo