Postignut dogovor: Najavljen sastanak dve Koreje

Pogodaka: 134

Zvaničnici Severne i Južne Koreje dogovorile su se da naredne sedmice održe sastanak na višem nivou, javlja agencija „Jonhap“ pozivajući se na južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

 
 

Kako se navodi, sastanak je najavljen za 9. januar, a glavne teme biće bilateralni odnosi i aktivnosti oko pripreme za predstojeće Olimpijske igre.

„Severna Koreja prihvatila je našu ponudu da se sastanemo u Panmundžeu — u demilitarizovanoj zoni. Pregovori će biti održani na visokom nivou na osnovu razmene dokumenata i fokusiraćemo se na poboljšanje bilateralnih odnosa, ali i na pitanja predstojećih Olimpijskih igara“, rekao je predstavnik južnokorejskog ministarstva.

Nešto ranije je američki lider Donald Tramp izjavio da bi mogući pregovori između Severne i Južne Koreje bili dobra stvar i ujedno sebi pripisao zasluge za bilo kakav eventualni dijalog.

„Da li iko veruje da bi bilo dijaloga i pregovora između Severne i Južne Koreje da ja nisam bio odlučan i čvrst i voljan da posvetim našu punu ’moć‘ protiv Pjongjanga“, upitao je Tramp na Tviteru.

Najnovije iz Svijeta

    Preporučujemo