Voren Bafet o ekonomiji SAD: Ova igra je opasna

Pogodaka: 171

Voren Bafet vidi kuda ide moć američkog kapitalizma i, čini se, nema dobra predviđanja.

 
 

Bafet, kao treća najbogatija osoba na svetu, težak više od 86 milijardi dolara, reklo bi se, znao je kako da okrene taj sistem u svoju korist.

Ipak, Bafet kaže da postoji veliki probem s tim ekonomskim sistemom koji ga čini kraljem – mnogi pojedinci trpe zbog onih koji enormno profitiraju.

On je ukazao i na Forbsovu listu 400 najbogatijih:

"Bogatstvo najbogatijih se uvećalo 29 puta od 1982. dok se oni koji su radili i ostali na mrtvoj ekonomskoj tački broje milionima. Carstvo bogatih se ne smanjuje, uvećava se“, kaže.

Američki kapitalizam i oni koji su na vrhu ne bi trebalo da ignorišu greške sistema, kaže Bafet.

"Sistem današnjeg tržišta je mnoge ostavio bez nade. Te razarajuće efekte, međutim, moguće je poboljšati. Bogate porodice trebalo bi da vode računa o svojim potomcima, a ne samo o talentima koji će vredeti na tržištu“, kaže Bafet.

Takođe, upozorava da će poseban problem biti radnici koji će biti zamenjeni tehnološkim napretkom.

„Ova igra je opasna, mnogi će imati koristi, ali s tim u vezi, mnogi Amerikanci su opravdano zabrinuti.“

Na duži rok, tehnološki napredak je blagoslov za privredu. Ali kratkoročno, ona uzrokuje nezaposlenost i nemir kod onih koji gube posao zbog robotizacije.

Ipak, pored upozorenja, Bafet je optimista:

"Ne sumnjam da Amerika može da obezbedi bogatstvo mnogima u narednim godinama, i pristojan život svima. Ne smemo pristajtai na manje“, rekao je on.

Ovo nije prvi put da Bafet negativno govori o bogatstvu. Ranije ove godine rekao je da problem s ekonomijom u milijarderima poput njega. Istakao je važnost zaštite i obezbeđivanja sredstava za najugroženije i radnike koji su postali tehnološki višak.

I ovo što govori nisu samo reči. Bafet je poznat kao veliki filantrop.

Najnovije iz Svijeta

    Preporučujemo