Rusi spriječili atentant na Dodika

Ruska obavještajna služba (FSB) spriječila je u posljednjim trenucima atentat na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ruska obavještajna služba (FSB) spriječila je u posljednjim trenucima atentat na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika

Osmica stoji iza svega

Prema ovim saznanjima, glavni operativac akcije bio je Osman Mehmedagić Osmica, šef tajne službe BIH i bivši tjelohranitelj Alije Izetbegovića.

Od atentata se, međutim, odustalo kad su ruski bezbjednjaci u saradnji sa srpskim kolegama provalili pakleni plan i spriječili haos.

"Planirali su da se tokom Dodikovog govora izazovu neredi koji bi kulminirali velikim sukobima, a glavna meta je bio upravo Dodik, na koga bi neko pucao u tom metežu.

U tu svrhu čak su u publiku infiltrirali tridesetak terorista s Kosova, koji su svi odreda bili pod Osmičinom kontrolom.

Međutim, na komemoraciju su došli i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, što je teroristima pokvarilo planove, pošto su iz tog razloga naši i ruski obavještajci podigli opreznost do maksimuma.

U pripremi događaja, a naročito poučeni iskustvom iz Potočara 2015. (vidite okvir), uz pomoć svojih povjerljivih ljudi saznali su za opasnu zavjeru bošnjačkih tajnih službi, i to je atentatore natjeralo da se primire - prenosi naš izvor i dodaje da im Dodik smeta jer se bori za jaku RS i Srbiju, a drugi njegov 'grijeh' je što je prepreka širenju radikalnog islama iz BiH i Kosova na Srpsku i Srbiju", kazao je izvor za Informer.

U Dodikovom kabinetu nije bilo moguće dobiti komentar, a s druge strane, stručnjak za terorizam Dževad Galijašević upozorava da Dodik ima mnogo neprijatelja u Sarajevu.

"Njegovi neprijatelji naročito su brojni među mudžahedinima, koje kontrolišu Bakir Izetbegović i SDA. On se protivi konceptu Islamske države koju je napravio Alija Izetbegović mnogo prije ISIS. Zbog toga je na meti mnogih ekstremista u BiH", ističe Galijašević, dodajući da OBA stalno drži pod prismotrom istaknute ličnosti u RS, ali i Srbiji.

"Osmica je za to formulisao 14 operativno-tehničkih mera. Podatke razmenjuju sa Tačijevom obavještajnom službom, koja takođe nadzire političare u Srbiji.

Na ovogodišnjem komemorativnom skupu u Gradini bilo je primjećeno neovlašćeno prisustvo velikog broja lica za koje se pretpostavlja da su operativci OBA.

Koji je bio njihov zadatak, teško je reći, ali nije isključeno i da je trebalo izazvati nekakav haos koji bi bio iskorišćen za likvidaciju Milorada Dodika", zaključuje Galijašević. Miroslav Bjegović, dekan na Fakultetu za studije bezbednosti "Edukons", kaže da su postojale indicije o ovom napadu:

"Bezbjednosne službe RS su imale ovu informaciju, koja je ‘procurila’ iz OBA. Mislim, ipak, da pravi cilj nije bio atentat na Dodika, već zastrašivanje i destabilizacija RS, a sve radi uvođenja BiH u NATO, gdje OBA ima ključnu ulogu".

Napad na Vučića u Potočarima organizovale službe BiH

Napad na Vučića u Potočarima organizovale službe BiH O djelovanju službi BiH najbolje govori napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Potočarima 11. jula 2015. godine, kada je bukvalno kamenovan!

Za njegovu bezbjednost bilo je zaduženo Ministarstvo bezbjednosti BiH na čelu s Draganom Mektićem, a do dana današnjeg za taj brutalni napad niko nije odgovarao.

Prema svim dostunim podacima, pokušaj njegove likvidacije organizovan je u bezbjednosnim strukturama BiH.

Preporučujemo