Auto-put Beograd-Sarajevo neće biti projekat koji će se odugovlačiti

Informacije u vezi sa izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo prikupljene tokom boravka turske delegacije u BiH ukazuju da ovo neće biti projekat sa kojim će se odugovlačiti, ocijenio je ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Јusko.

Tokom završnog sastanka sa turskom delegacijom predvođenom turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom i zamjenikom generalnog direktora Direkcije autoputeva Turske Mehmetom Tutašom, Јusko je izrazio očekivanje da će dinamika postignuta u protekloj sedmici biti zadržana.

"Na sastanku objedinjeno je sve ono što je urađeno u prethodnih nekoliko dana. Ono što se očekivalo od nas, mi smo u potpunosti uradili", rekao je Јusko.

On je istakao odličnu saradnju sa entitetskim, kantonalnim i lokalnim nivoima vlastima, ali i javnim preduzećima zaduženim za izgradnju saobraćajne infrastrukture, koji su u proteklih pet dana radili na prikupljanju informacija za studiju izvodljivosti, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

"Zamjenik direktora Direkcije autoputeva Turske više puta je istakao da jedva čeka da krene sa konkretnim radovima. Naravno, konkretni radovi su uslovljeni projektnom dokumentacijom, ali vjerujem da nećemo dugo čekati povratnu informaciju iz Turske. Rad na ovom projektu je puno više od projekta, ovo nije samo izgradnja jednog puta, već mijenjanje istorije BiH na bolje", istakao je Јusko.

Imate pitanje o budućnosti?

Turska delegacija zadovoljna je sastancima i saradnjom sa svim nivoima vlasti.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč izrazio je nadu da će delegacija Turske koja istim povodom boravi u Srbiji, sa prikupljenim podacima u što kraćem roku utvrditi rute i alternative za realizaciju ovog projekta.

"Potrebno je najprije utvrditi model finansiranja što će biti predstavljeno najvišim organima vlasti koji će donijeti konačnu odluku. Nadamo se da će realizacija ovog projekta doprinijeti jačanju mira i stabilnosti, kako u BiH, tako i regionu, kao i napretku ove zemlje", rekao je Koč.

Zamjenik generalnog direktor Direkcije autoputeva Turske Mehmet Tutaš objasnio je da je obilazak terena bio i više nego koristan za implementaciju ovog projekta, te da se pokazalo da se teoretski podaci poklapaju sa terenskim, što će olakšati izradu izvještaja za pripremu projekta.

Preporučujemo