Dževad Galijašević: Islamisti i slučaj “ASKER”

Islamisti se okupljaju u 22 paradžemata i 29 verskih objekata širom BiH, a slučaj “Asker” i radikalna vojna obuka bošnjačke dece širom federacije otvara Pandorinu kutiju.

POJAVA klipa koji prikazuje obuku sličnu vojnoj, a u kojoj učestvuju bošnjačka dece od 7 do 15 godina na Vlašiću pod okriljem Udruženja za razvoj, fizičkih i pozitivnih moralnih osobina “Asker”, prijavljenog na adresi u Sarajevu u opštini Novi grad, samo je početak objavljivanja sličnih klipova na internetu, pišu “Novosti”.

Kako priča DŽevad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama, u BiH ima preko 1.000 raznih organizacija poput “Askera”, a koje se dovode u vezu sa radikalnim vehabijama u BiH.

– Ukoliko bezbednosne službe BiH u veoma kratkom roku ne deluju prema “Askeru” i pokažu da takvo delovanje nije po zakonu, uslediće prava poplava raznih klipova sa vojnim obukama koje se izvode u Federaciji – ističe Galijašević.

Imate pitanje o budućnosti?

Galijašević kaže da za BiH nije samo problem organizacija “Asker” već i sedam organizacija koje se godinama nalaze na svetskim crnim bezbednosnim listama, jer su bliske teroristima.

– Nažalost, BiH je odlično tlo za nevladine organizacije koje služe za finansiranje i organizovanje vehabija jer nema jasne borbe institucija BiH protiv ovih udruženja ili organizacija – ističe Galijašević.

Kako on navodi, razne organizacije bliske vehabijama u BiH puštanjem promotivnih klipova o obuci dece šalju poruku da se ne plaše države BiH i da nemaju nikakvih sankcija zbog ovakvog delovanja.

– Sedište radikalnih organizacija je u Federaciji BiH. Oni se okupljaju u 22 paradžemata koja su odbila da se priključe Islamskoj zajednici BiH, ali i u 29 verskih objekta širom Federacije, koji nisu zvanično prijavljeni – navodi Galijašević.

Dalje dodaje da je godinama veliki problem za BiH, a pre svega Federaciju, postojanje oko 100 naselja na području FBiH gde žive radikalni islamisti.

– Osnivanje raznih nevladinih organizacija vehabijama je odličan izvor zarade. Preko njih stiže novac, koji niko ne kontroliše. Veliku ulogu u finansiranju ovih nevladinih organizacija ima Turska, ali i Saudijska Arabija – ističe Galijašević.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci da je “Asker” deo vehabijskog paradžemata u Briješću kod Sarajeva i da su vođe te organizacije vehabije iz paradžemata koje su čak privođene u akciji “Rez”, kada je krajem 2015. policija uhapsila desetak vehabija pod sumnjom da su planirali teroristički napad za Novu godinu u Sarajevu. Među njima su bili i Bilal Dervišić i Nermin Ćuprija.

U BiH je veliki problem zakonska regulativa jer nema jasnih pravnih normi šta je to vojna obuka i ko je može izvoditi.

– Ako institucije BiH žele da se obračunaju sa organizacijama koje provode vojne obuke, onda se moraju usvojiti pravne norme i zakonom odrediti šta se može raditi a šta ne. Samo tako se mogu sprečiti vojne obuke po BiH – ističe Predrag Ćeranić.

Izvor: Večernje novosti

Preporučujemo