Nevrijeme u Evropi: Ima mrtvih, hiljade bez struje (FOTO)

U olujnom nevremenu u centralnoj Evropi sa udarima vjetra i od 160 kilometara na čas, poginula su dvojica vozača na zapadu Poljske.

U Češkoj su stradali muškarac i žena na ulici kada se na njih obrušilo drvo.

Na sjeverozapadu Poljske je poginuo vozač kada je naletio na oboreno drvo na putu, a na zapadu u regionu Opola, vjetar je srušio drvo na automobil u kome je vozač poginuo na mjestu a suvozač je povrijeđen.

U Češkoj, na jugu zemlje, poginuo je muškarac kada je udar vjetra oborio na njega na ulici drvo a na isti način je poginula i jedna žena na istoku zemlje.

Vlasti u Poljskoj i Češkoj mole građane da ne izlazi bez preke potrebe jer orkan Gregor još jača sa zapada a očekuje se da će olujno nevrijeme početi da jenjava tek večeras.

U luci Gdanjsk na Baltičkom moru zabranjen je ulazak na groblja i u gradske parkove a u češkoj prestonici Pragu je danas zbog bezbjednosti posetilaca i životinja ostao zatvoren Zoološki vrt.

Vatrogasci su imali više od 100 akcija od ranog jutra u Berlinu i 550 u Hamburgu. Јedna osoba povrijeđena kada je vjetar srušio skele sa zgrade u obnovi. Poplavljena su neka područja u Hamburgu, a željeznički saobraćaj je zaustavljen jer su stabla na prugama.

Beč je već zatvorio sve javne parkove i vrtove, a željeznički operateri se pripremaju za rat u olujnim uslovima.

Poljska vatrogasna straža poslala je zbog nevremena samo od ovog jutra u 1.200 intervencija vatrogasce i spasioce a oluja je oštetila i cijevi u terminalu za tečni gas u Švinoujšću na sjeverozapadu Poljske, saopštio je portparol Poljske vatrogasne straže Pavel Frontčak, javlja televizija Polsat.

Orkanski vetar oborio je dio metalnog krova terminala u Švinoujšću na gasovod i oštetio ga, ali gas nije curio u većim količinama, saopštio je portparol Gaz-Sistema kome pripada terminal, Tomaš Pjetrašenjski.

I u Poljskoj i u Češkoj zbog pokidanih vodovova i havarija mreže, bez struje je ostalo više od 100.000 ljudi.

Željeznički saobraćaj u obje zemlje odvija se otežano zbog oborenog drveća i granja na prugama a nevrijeme sa pljuskovima prouzrokovalo je i blago povećanje vodostaja na poljskim i češkim rekama.

Preporučujemo