Najava olujnog vjetra ponovo pali meteoalarme

Hidrometeorološki zavod RS objavio je prognozu vremena za narednih sedam dana. Po svemu sudeći, očekuje nas ponovo olujni vjetar, ali i prijatno vrijeme u novogodišnjoj noći.

 
 

Hidrometeorološki zavod RS objavio je prognozu vremena za narednih sedam dana. Po svemu sudeći, očekuje nas ponovo olujni vjetar, ali i prijatno vrijeme u novogodišnjoj noći.

Umjeren i slab jugo koji će sutra početi da duva postepeno će jačati, te će u srijedu uveče, tokom noći i u četvrtak ujutru povremeno biti olujni, posebno u Krajini, djelimično u Hercegovini i planinskim krajevima, rečeno je u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

Dežurni meteorolog Milica Đorđević rekla da se ne očekuju udari vjetra kakvi su bili 12. decembra kada su dostizali brzinu veću od 110 kilometara na čas.

– Ovog puta vjetar neće biti toliko jak, ali čim se javljaju olujni udari nije isključeno da postoji neka šteta. Ne očekujemo scene sa skidanjem krovova i čupanjem stabala, ali može pasti grana, pa se građanima savjetuje da automobile ne parkiraju ispod drveća i da sa terasa sklone ono što bi moglo da padne – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da će brzina vjetra na području Banjaluke i zapadnog dijela Republike biti oko 80 kilometara na čas, u ostalim predjelima uglavnom od 40 do 60, a u brdskoplaninskim može biti i veća od 60 kilometara na čas.

– Vjetar brzine od 40 do 60 kilometara na čas je jak, a iznad 60 do 70 kilometara na čas smatra se olujnim – objasnila je Đorđevićeva.

Prema njenim riječima, sutra i u srijedu dnevna temperatura će biti od deset do 15 stepeni Celzijusovih, a hladniji vazduh i pad temperature u četvrtak krajem dana.

Za Novu godinu prijatno vrijeme

– Snijeg će prvo početi da pada na planinama u četvrtak, a uveče i u noćnim satima može ga biti i u nižim krajevima, tako da je u petak ujutru u većini krajeva moguća susnježica i slab snijeg. Na planinama bi moglo da padne novog 10 do 20 centimetara snijega, u nižim predjelima svega par centimetara – rekla je Đorđevićeva.

Ona je dodala da će vikend i novogodišnja noć proći bez padavina, uz prijatno vrijeme i sa dnevnom temperaturom oko pet, pa do osam-devet stepeni Celzijusovih.

Preporučujemo