Snijeg usporava saobraćaj u zapadnim krajevima

Na zapadu Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ zbog ugaženog snijega na kolovozu saobraćaj se odvija usporeno u višim predjelima i preko planinskih prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Srpske

Saobraćaj je usporen na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mlinište, Šipovo-Novo Selo, Banjaluka-Čađavica, Karanovac-Kneževo-Turbe i Kotor Varoš-Teslić preko prevoja Borja.

U Federaciji BiH zbog snijega se usporeno saobraća na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Srbljani-Cazin-Velika Kladuša, Mrkonjić Grad-Livno, Livno-Drvar i Tomislavgrad-Posušje.

Na putnom pravcu Bihać-Bosanski Petrovac obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila.

Ekipe putnih službi su na terenu i vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica.

Imate pitanje o budućnosti?

U nižim krajevima kolovozi su mokri i klizavi, a odrona ima na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, posebno na putevima Konjic-Mostar-Doljani, Jablanica-Prozor, Jajce-Banjaluka, Sarajevo-Foča i Bugojno-Novi Travnik.

Na putnom pravcu Konjic-Mostar vidljivost je smanjena zbog magle.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi privremena signalizacija reguliše saobraćaj čije je poštivanje obavezno.

Na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena saobraćajna signalizacija.

Na istoj dionici magistralnog puta u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje budućeg auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

I dalje je na snazi obustava saobraćaja kroz Bijeljinu u ulicama 27. marta i Srpske vojske zbog sanacionih radova na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se obilaznicom.

Na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do vozila saobraćaju jednom trakom zbog izgradnje novog mosta preko rijeke Zovidolke.

Zbog izgradnje vodovoda u naselju Šnjegotina u opštini Čelinac izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Ukrina-Klupe.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog aktiviranih klizišta vozila saobraćaju jednom trakom na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, dok se usporeno saobraća na magistralnom putu Banjaluka-Jajce na lokalitetu Srpskih Toplica. Jednom trakom saobraćaj se odvija i na regionalnom putu Obudovac dva-Lončari.

Na području distrikta Brčko u toku su radovi na dionicama Lončari-Brčko jedan /granica Republike Srpske i distrikta/ i Brčko dva / granica Republike Srpske i distrikta/ – Donja Bukovica zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

U Federaciji BiH na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica saobraćaj se odvija preticajnom trakom na dionici zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo.

Iz AMS-a apeluju da se vožnja prilagodi uslovima na putu, te da se na put ne kreće bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Preporučujemo