Zašto Bitkoin naglo gubi svoju vrijednost?!

Posljednjih se dana događaju značajne promjene na tržištu kriptovaluta. I dok je Bitkoin prije samo mjesec dana predvodio ogromni porast vrijednosti kriptovaluta, sada se događa upravo suprotno.

Samo u jednom danu vrijednost Bitkoina pala je za ogromnih 19 posto, a na mjesečnom nivou pad iznosi čak 50 posto vrijednosti. Sada je vrijednost ove najpopularnije kriptovalute ispod 10.000 dolara i mnogi analitičari su skeptični prema novom ubrzanom rastu ove valute.

Dugo se vremena pričalo o mogućem puknuću ‘balona’ kriptovaluta, kako su ga nazvali mnogi stručnjaci u području ekonomije. Svi su nestrpljivo posmatrali šta se događa s Bitkoinom i govorili kako će prije ili kasnije doći do naglog pada vrijednosti. I prema svemu sudeći, analitičari su bili u pravu jer Bitkoin strelovito pada prema niskim vrijednostima. Prognoze su kako će se narednih dana stanje stabilizovati i kako bi Bitkoin mogao jedno vrijeme ostati ispod 10 hiljada dolara vrijednosti.

Razlog naglog pada vrijednosti Bitkoina, ali i ostalih valuta je u prvom planu najava kineskih vlasti kako će u potpunosti zabraniti baratanje kriptovalutama. Veliki dio ondašnjih korisnika odlučio se na prodaju svojeg kripto novca i to je rezultiralo krizom na berzi. Ujedno su problemi započeli i u Južnoj Koreji gdje je najavljeno zatvaranje određenih berza koje drže kriptovalute. S obzirom na činjenicu da je J. Koreja treća na svijetu pod novcu koji drži u kriptovalutama, nimalo ne čudi što se velike tektonske promjene događaju na globalnoj sceni.

Prognostičari smatraju kako će ove velike promjene i strah kupaca sada naglo stati i kako će se stanje postepeno normalizovati. No, još se jednom pokazalo koliko je cijeli sistem kriptovaluta krhak, odnosno koliko je veliki strah onih koji ulažu u kriptovalute. Jedna najava povlačenja s tržišta i nekoliko prijetnji o zatvaranju berzi bilo je dovoljno da se vrijednost Bitkoina smanji za 50 posto. Ono koji su kupovali Bitkoin posljednjih sedmica sasvim sigurno sada žale i čekaju bolje dane ili su jednostavno prodali svoje kriptonovčiće i spasili što se spasiti da jer budućnost je neizvjesna.

Preporučujemo