Planovi u Briselu: Iransku naftu plaćati u evrima!

Evro kao primarna valuta plaćanja nafte
Nafta

Planovi Evropske Unije su da primarna valuta plaćanja u kupovini nafte od Irana bude evro, koji će zameniti dosadašnju valutu dolar.

„Raspolažem informacijama da EU namerava da prilikom plaćanja iranske nafte pređe sa dolara na evro“, rekao je neimenovani izvor.

Evropska „trojka“ — Francuska, Nemačka i Velika Britanija — i Iran su se dogovorili da naprave program jačanja ekonomskih veza kao odgovor na izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma, saopštila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Imate pitanje o buducnosti?

Pre svega, radi se o nastavku trgovine naftom, gasom i naftnim derivatima, efektivnim bankarskim transakcijama, nastavku ugovora sa Iranom u sferi avijacionog, morskog i kopnenog saobraćaja i odobrenju izvoznih kredita.

Praktična rešenja će biti izrađena u narednim nedeljama. Za 19. i 20. maj je zakazana poseta Iranu evropskog komesara za energetiku i klimu Migela Ariasa Kanjeta.

Prema podacima Evropske komisije, cilj puta je „razgovor o saradnji Irana i EU u oblasti energetike“ kao potvrda privrženosti EU poštovanju sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom.

Preporučujemo