Draško Ilić: Evo zašto će SNSD pobijediti u Banjaluci!

Draško Ilić
SNSD pobjeđuje

Kandidat za odbornika u Skupštini grada Banjaluka, ispred SNSD-a, Draško Ilić (inače dugogodišnji odbornik ove partije) u intervjuu za Poligraf govori o tome zašto je toliko ubijeđen da će SNSD nadmoćno trijumfovati u Banjaluci, u čemu se ogleda njegov optimizam kada najavljuje izbornu pobjedu Igora Radojičića u trci za gradonačelnika, iznoi svoju viziju razvoja grada u naredne četiri godine...

Poligraf: Sigurni ste da će i na ovim izborima SNSD pobijediti u Banjaluci. Na čemu se zasniva Vaš optimizam?

Ilić: Ja sam siguran da SNSD, uz veliku odgovornost vršenja vlasti u Banjaluci od 2000. godine pa do danas, ima potpuno legitimno pravo da traži povjerenje građana Banjaluke i da ono neće izostati!

To ću opravdati kroz dva navoda: Banjaluka, ako ikome duguje od bilo kojih politika – duguje SNSD, upravo zato jer je od 2000. godine do danas doživjela veliku ekspanziju. Banjalučani koji su zbog rata ili iz drugih razloga otišli iz Banjaluke, kada se vrate, oduševljeni su izgledom grada i životom koji se u njemu vodi.

Sve vrijeme SNSD bio je uz građane Banjaluke i radio je sve što je u njegovoj moći za razvoj grada, i za vrijeme dok je na republičkom nivou bila vlast SDS i PDP. I u tom periodu Banjaluka je, uz podršku SNSD koji je vodio grad, nezaustavljivo koračala ka cilju da postane uređena zajednica u kojoj, odgovorno tvrdim, građani Banjaluke žive evropskim životom.

One koji još uvijek ne vjeruju u to, ja bih zamolio da zažmire i da se vratimo u vrijeme 2000. godine i da se sjetimo kako je Banjaluka tada izgledala, a kako izgleda danas.

Ono što mnogi pokušavaju da natovare na leđa SNSD je gašenje privrednih giganata koji su u Banjaluci radili prije rata, poput Jelšingrada, Čajevca, Incela, Unisa i drugih kompanija. Istina je da oni danas ne rade, ali mora se priznati da su oni nestali, jednostavno, morali su se ugasiti nakon ratnih dešavanja jer su sve poslovne veze sa svim dobavljačima i kupcima bili prekinute, jer ta privreda nije bila samostalna već je zavisila od svih republika bivše države. Ipak, najveću odgovornost za uništavanje banjalučke privrede snosi SDS i tadašnja vlast, koja je u ratnom periodu, preko svojih direktora koji su upravljali gigantima u Banjaluci, rasprodala gotove proizvode koje su zatekli u fabrikama. Dok su građani Republike Srpske krvarili na ratištu da sačuvaju svoja ognjišta, oni su rasprodali i rezervne dijelove, a krajem rata u većini fabrika počela su da nestaju i osnovna sredstva, pa čak i infrastruktura, gdje su se prodavale aluminijumske cijevi nekih pogona, da bi se dobila neka sredstva. U to vrijeme se desila najveća pljačka u istoriji Banjaluke. Poslije toga uslijedio je proces privatizacije kojim je rukovodio PDP, koji je do kraja uništio privredu na koju smo bili ponosni. SNSD nije bio u prilici da po tom pitanju bilo šta uradi, ali ne može se zanemariti da su u međuvremenu u Banjaluci osnovana nova mala i srednja preduzeća, veliki broj firmi iz uslužnih djelatnosti, oblasti ugostiteljstva, turizma, trgovine, koje su zaposlile veliki broj građana i, ako se pogledaju podaci u Zavodu za zapošljavanje, vidi se da, uprkos svemu, u gradu Banjaluci ima veliki broj zaposlenih.

Nažalost, Banjaluka je ratnim dejstvima, na koje SNSD nije imao uticaja, opterećena sa dodatnih 100.000 ljudi koji su sada naši sugrađani, i to je izazvalo pritisak na budžet grada iz kog se moralo izdvajati za rješavanje pitanja infrastrukture za nova naselja koja su nicala oko Banjaluke, i koja i danas niču.

SNSD se, ipak, uspješno nosio sa svim problemima u mandatima Dragoljuba Davidovića i Slobodana Gavranovića, i grad Banjaluka je, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju cijelog društva, imao u svom budžetu i razvojne investicione projekte koji stvaraju uslove da mnogi žele ovdje da rade i da za to imaju uslove. Gradska administracija je, u granicama svojih zakonskih nadležnosti, pokrenula svoja preduzeća koja uspješno rade u Banjaluci.

Mislim da je pored bezbroj velikih projekata, koji su promjenili izgled grada, gradska administracija, pod rukovodstvom SNSD, izgradila je nevjerovatno puno infrastrukturnih objekata. Za vrijeme vladavine SNSD izgrađeno je 1.300 kilometara asfaltnih puteva, izgrađen je izuzetno veliki broj objekata vodosnabdijevanja, jedna uništena Toplana dovedena je na nivo da svih ovih godina imamo uredno snabdijevanje toplotnom energijom, sređeni su tranziti, parkovi, izgrađen je veliki broj škola, sanirane su stare, vrtići, sportski objekti… Banjaluka je uradila dosta toga i zbog toga SNSD ima pravo da stane pred svoje građane čistog obraza i zatraži podršku i povjerenje za naredni period.

Građani Banjaluke ne bi smjeli da eksperimentišu i ponovo dozvole da se na čelo Grada vrate neke druge stranke, a mislim na stranke iz Saveza za promjene, koje sigurno u svojim redovima nemaju ni kadrove, ni znanja iz oblasti rukovođenja gradom. Građani Banjaluke ne bi trebalo da to urade sebi, i zbog toga će podržati SNSD u većem kapacitetu nego što je to bilo na prošlim izborima.

Poligraf: Koliko odbornika u skupštini grada očekujete?

Ilić: Vjerujem da će SNSD poslije ovih izbora imati 12 ili 13 odbornika, a smatram da će i naši koalicioni partneri, DNS i SP, uvećati broj odbornika, a Savez za promjene će u Banjaluci doživjeti još jedan veliki poraz i nadam se da će odustati od toga da u Banjaluku unose nemir i da šalju poruke koje obeshrabruju građane na ovim prostorima.

Kada slušam njihove izjave da će građane osloboditi ovoga, neće naplaćivati ono, nećemo raditi ovo ili ono… to je dodvoravanje građanima koje šalje poruku da će budžet grada biti još manji.

Oni koji samo malo bolje razmisle o porukama koje se šalju, mogu razumjeti da se ovdje želi nemir, da se želi Banjaluka koja treba da posluži za rušenje republičke vlasti, odnosno, kako aktuelni gradonačelnik kaže, da im Banjaluka bude odskočna daska za rušenje republičke vlasti. Ja ne vjerujem da će Banjalučani dozvoliti da budu odskočna daska, već će gledati svoju budućnost i da naša djeca ovdje žive u mirnom okruženju. Da i dalje imamo slobodu i mir koji i danas imamo u Banjaluci, nakon toliko godina anarhije i bezvlašća. Uspostavljena je kontrola, i sada su u Banjaluci rijetkost krađe vozila ili prebijanje djece na ulicama, što je prije 15 godina bila svakodnevnica.

Poligraf: Jedan od tih 12 -13 odbornika je i Draško Ilić?

Ilić: Smatram da je neupitno da ću biti izabran za odbornika, mislim da sam svih ovih 12 godina, odnosno tri mandata kao odbornik u Skupštini grada, stalno bio dostupan svim građanima grada Banjaluke, pogotovo onima koji su me izabrali i da sam svojim stavom prema funkciji koju sam obnašao pokazao odgovornost i ozbiljnost u radu, ukazujući i insistirajući na stvarima koje su od opšteg interesa i zauzimajući se da Banjaluka izgleda tako kako sada izgleda.

Pogotovo, bez lažne skromnosti, mislim da sam dao ogroman doprinos u nekoliko oblasti. Prvo, po pitanju razvoja ruralnog dijela Banjaluke, bio sam jedan od najvećih zagovornika da Banjaluka mora da se rastereti i mislim da sam jedan od onih koji su zaslužni za to što mjesne zajednice u ruralnom dijelu grada izgledaju tako kako izgledaju, i kroz moje i zalaganje mojih kolega uspjeli smo da riješimo važna infrastrukturna pitanja u tim zajednicama, izgradnju puteva, pitanje vodosnabdijevanja, rasvjete, gradskog prevoza, sanacije ambulanti,kako bi zaustavili napuštanje sela. Insistirao sam i uspijevao u tome da se budžet grada podjednako raspoređuje i na ruralni i na gradski dio. Mi smo Banjaluku u svakom trenutku tretirali od Mrkonjića do Laktaša i od Čelinca do Sanskog Mosta ili Ključa i zbog toga Banjaluka izgleda velelepno u svojoj okolini.

Mi smo u ovom periodu uradili puno više nego pod bilo kojom drugom vlasti u istoriji na teritoriji grada Banjaluke.

Smatram da sam kao odbornik dao maksimalni doprinos, jer sam imao i fantastičnu saradnju sa kolegama odbornicima iz svih političkih partija, i nije mi bio problem da sarađujem sa kolegama iz SDS i PDP i drugih opozicionih partija, koji su mi čak, u radnim tijelima kojima sam rukovodio, davali podršku, i bio sam jedan od rijetkih koji su mogli obezbijediti da za njihove prijedloge glasa i pozicija i opozicija.

Sa druge strane, uradio sam puno I po pitanju kulture u Banjaluci. Ja sam jedan od osnivača Internacionalnog centra Krupa, koji u okviru svog djelovanja ima i vajarsku koloniju na koju sam sam pokušao da dovedem eminentne umjetnike u oblasti vajarstva i likovne umjetnosti iz cijelog svijeta, koji su u Banjaluci ostavili značajan pečat. Mnogi za to ne znaju, jer ja nikada nisam bio neko ko je isticao svoj lični doprinos u svemu tome, ali spomenici Banu Milosavljeviću, Petru Kočiću na Zmijanju kod njegove kuće, sanacija devastiranog spomenika Branku Ćopiću koji smo postavili ispred Univerzitetske i narodne biblioteke Republike Srpske, skulpture u parkovima, ali i veliki broj umjetničkih dijela koja se nalaze u depou Muzeja savremene umjetnosti i foajeima gradskih i republičkih institucija, govore sami za sebe koliki smo dali doprinos kulturnom uzdizanju Banjaluke.

Kada je u pitanju sport, dao sam doprinos radeći kao predsjednik Gradskog fudbalskog saveza, Fudbalskog saveza Republike Srpske, predsjednik sam područnog saveza od 2008. godine. Bio sam i potpredsjednik Fudbalskog saveza RS, i danas sam član generalne skupštine FS BiH, a i predsjednik jedinog premijerligaškog kluba u Banjaluci. Žao mi je što je Borac prošle godine ispao, i svi se zalažemo da se što prije vrati tamo gdje mu je mjesto i gdje pripada. Ali uvođenjem Krupe u Premijer ligu i izgradnjom modernog stadiona i svim onim što sam tamo uradio, dao sam pečat da se banjalučki fudbal i sport uopšte razvijaju, jer sam zagovornik mišljenja da će društvo koje nema razvijen sport i rekreaciju, odnosno neke zdrave oblike života, biti bolesno i zato mislim da sam uradio mnogo toga čime se mogu pohvaliti. Neki su funkcije na kojima se ja nalazim obnašali po 30-40 godina, a iza njih nije ostalo ni zasađeno drvo, ja mislim da sam napravio spomenik i sebi i svojim sugrađanima koji će još dugo koristiti našoj djeci.

Poligraf: Kažu da su u sjedištu FIFA začuđeni i oduševljeni kako selo od 1000 stanovnika ima premijerligaša u jednoj državi…

Ilić: Upravo to je ono o čemu sam vam pričao. Želio sam da pokažem ljudima da, i u ovo vrijeme kada je izuzetno teško živjeti na ovim prostorima, kada je ekonomska situacija poprilično loša, kad društvo nije izvršilo tranziciju i mi se kao građani nismo preobrazili, moramo prihvatiti da je ovdje sada drugo uređenje od onoga koje smo nekad imali, da shvatimo da je ovo kapitalističko društvo i da počnemo cijeniti druge stvari u odnosu na one koje smo nekad imali, dok smo živjeli u sistemu u kom nije bilo lične odgovornosti.

Pokazalo se ispravnim da se može uspjeti i u takvim vremenima. Uz moju porodicu, braću, prijatelje, ja sam zasukao rukave i od preuzimanja kluba, za sedam godina, od najnižeg ranga takmičenja došli smo do 12 najboljih timova Premijer lige i skrenuli pažnju na sebe u svakom pogledu.

Prvo rezultatima, a uporedo sa njima, ličnim i sredstvima moje porodice, prijatelja, partnera uspjeli smo da sagradimo prvi u RS stadion sa vještačkom travom, a danas i sve propratne elemente koji su potrebni da bi to bio jedan ozbiljan klub. U planu je i izgradnja reflektora i pomoćnih terena koji će biti na ponos cijeloj Republici Srpskoj.

Pokazao sam da visoko cijenim ljude koji tamo rade, koji tamo igraju i da kod nas vlada harmonija, drugarstvo, uređeni odnosi koji ne mogu a da ne donose rezultate, i upravo zbog toga se nadam da će već od sljedeće sezone Krupa biti u vrhu i premijerligaškog fudbala.

Sigurno bi to već bilo bolje da smo imali razumijevanje i doprinos onih koji su za to odgovorni, a mislim na one u Fudbalskom savezu RS, koji ima najveću odgovornost za stanje u današnjem fudbalu jer ne samo da nisu pomogli razvoj naših klubova, već je njihov rad mnoge klubove iz Republike Srpske odveo u niže rangove i ponor.

Mi se zalažemo za novi zakon u sportu, zagovaramo da nadležnost nad sportskom infrastrukturom bude nadležnost lokalnih zajednica, zalažemo se da Vlada RS i Narodna skupština otpišu nenaplativa dugovanja sa klubova, koji imaju ogroman teret zbog tog duga koji se vuče već dvadeset godina i zbog toga ne mogu napraviti iskorak.

Tako da uspjeh Krupe jeste za čuđenje, ali mi smo išli putem koji smo sami trasirali, jer ja sam neko ko smatra da, ukoliko nemate strategiju i definisan cilj, nikada nećete imati rezultate i uspjeh. Svaki cilj može biti ostvariv ako se napravi prava strategija i da se odlučno korača prema postavljenom cilju, bez obzira na prepreke.

Poligraf: Još jednom da se vratimo na izbore. Koji će biti prioriteti u radu u naredne četiri godine?

Ilić: Grad je u novoj fazi svog razvoja i sa novim gradonačelnikom i prijateljima iz SNSD i koalicionim partnerima, moramo ući u jedan sasvim drugi odnos od onoga koji smo dosada imali.

Mi želimo da što prije dođemo do resursne karte grada Banjaluke koja će nam biti vodilja za donošenje svih odluka.

Ja predlažem svom gradonačelniku da moramo slušati ono što nam poručuju naši građani. Mi ovih dana neprestano kontaktiramo sa ljudima iz oblasti privrede, razgovaramo o tome da vidimo koje to odluke Skupština grada može donijeti s ciljem stvaranja boljeg poslovnog ambijenta. Želimo da vidimo šta to Banjaluka u ovom trenutku ima kao viškove, mislim da su ogromne zalihe u nepokretnostima grada Banjaluke koje već sutra mogu biti u funkciji ubrzanog i konstantnog razvoja i zapošljavanja.

Mislim da bi Banjaluka trebalo da dođe do velikog izvora kapitala kroz prodaju poslovnih prostora, garaža, stanova u vlasništvu Grada i da što prije izbaci na tržište sve gradsko građevinsko zemljište, kao i da velike količine neperspektivnog poljoprivrednog zemljišta u okolini grada privede namjeni i pretvori ga u građevinsko zemljište i ponudi ga potencijalnim investitorima, da li kroz privatno-javno partnerstvo, da li kroz koncesiju ili neki treći oblik, da se na ovim prostorima počnu graditi određeni centri koji bi mogli biti mjesta na kojim se realizuju različiti projekti i programi, i koji bi na ove prostore doveli nove ljude iz okruženja koji bi ovdje investirali svoj novac.

Zagovaramo da Banjaluka mora imati svoj veliki koncertni centar, poput najboljih evropskih centara, a koji bi dobrom organizacijom vrhunskih koncerata u grad Banjaluku, na godišnjem nivou, mogao da dovede million i po do dva miliona posjetilaca, koji bi sa sobom donijeli novac koji će završiti u našim hotelima, hostelima, restoranima, trgovinama, a to je i prilika da mnogi ljudi iz uslužnih djelatnosti kroz zanatsku proizvodnju izbace neke svoje proizvode, suvenire, i pretvore to u kapital, zahvaljujući ljudima koji će posjećivati grad.

Smatram da Banjaluka ima resurse koje nikako ne smije zapostaviti i treba ih odmah staviti u funkciju, a to su termalni izvori na prostoru grada Banjaluke, koji nam daju mogućnost da putem privatno-javnog partnerstva ili koncesije dovedemo neke investitore iz regiona ili Evrope i svijeta, koji bi ovdje ostvarili značajna ulaganja.

Kada otvorite takav ciklus onda dolazi do ozbiljnog zapošljavanja.

Čak sam zagovornik toga da Banjaluka u svojoj neposrednoj blizini pokuša da krene sa izgradnjom jednog, da tako kažem, novog gradića, koji bi bio potpuno usmjeren ka nečemu modernom i u kojem bi u velikom dijelu mogle da se razvijaju mnoge privredne oblasti, a samim tim i zaposle ljudi, nešto poput Trna u opštini Laktaši. Praktično, novo naselje koje bi imalo sve one sadržaje koji Banjaluci nedostaju.

Treba da se bacimo i na punjenje gradskog budžeta, jer imamo mogućnost da ostvarimo ogromne izvorne prihode i da sve potencijale koje imamo stavimo u funkciju.

Ja sam potpuno siguran da će doći do potpunog zaokreta u odnosu na ovo do sada. Dosadašnja SNSD vlast u gradu Banjaluci je radila na tome da riješi osnovne životne probleme i stvori ambijent.

Ova koja sad dolazi mora da uradi sve da iskoristi sve potencijale koje ima za zapošljavanje i omogućavanje boljeg života na ovim prostorima. Vidimo da se na našem Univerzitetu obrazuju i izlaze kvalitetni kadrovi različitih struka, a da nemamo ovoga trenutka priliku da im obezbjedimo posao. Moramo uraditi nešto po tom pitanju, jer ja želim, a kako kaže i sam Radojičić, da Banjaluka bude mjesto gdje se djeca rađaju i imaju normalne uslove za život, kroz vrtiće, kroz školovanje i obrazovanje, a poslije toga i za zaposlenje. Mislim da to Banjaluka može.

I dalje ću se zauzimati za razvoj ruralnog područja Banjaluke. Ovo što smo dosad uradili je očigledno –naselja u ruralnom dijelu naprosto niču, grade se kuće. Nekim selima pored Banjaluke, poput mog – Krupe na Vrbasu, unesena je nova duša, jedan novi život. Tamo se već nalaze neki privredni subjekti koji zapošljavaju, evo u kanjonu Vrbasa oko 1800 radnika smo mi, privrednici sa tog prostora, uspjeli da zaposlimo, da oni ne traže posao u drugim gradovima ili u samoj Banjaluci, koja danas nema toliko prostora za privređivanje.

Građani Banjaluke treba da dobro otvore oči, pošto mislim da su neke partije išle da na svoje ovogodišnje izborne liste nasumično nabacaju 30 i nešto kandidata, a da većina od njih nema nikakvu ozbiljnost i iskustvo da može preuzeti na sebe odgovornost.

Građani treba da prepoznaju one koji imaju iskustva, koji su dokazali da znaju i imaju nešto iza svojih leđa, kao što Milorad Dodik stalno govori – čovjek vrijedi onoliko koliko može pokazati tragova svog rada i života.

Ja se smatram čovjekom koji te tragove ima i zato sam ubijeđen da sam i dalje odbornik I, bez obzira na konačne rezultate, koliko će koja partija imati odbornika, nastojaću i truditi se da i opozicione i odbornike koji čine vlast, svojim iskustvom i harizmom, okrenem ka interesu građana, a ne interesima političkih partija.

Nastavićemo podjednako da razvijamo grad Banjaluku,kao do sada, bez obzira da li u tom dijelu grada imamo podršku.

Poligraf: Pomenuli ste da je novi gradonačelnik Igor Radojičić, na čemu se bazira optimizam?

Ilić: Ja vjerujem u Igora, a reći ću I zbog čega. Igor Radojičić je neko ko je sve vrijeme vladavine SNSD na ovim prostorima bio tu, u Gradu i uz Grad. Iako je obavljao važne funkcije na republičkom nivou, pomno je pratio sve što se dešava u gradu Banjaluci i bio je neko na koga se Banjaluka mogla osloniti i smatrala ga je novim kadrom, odmjerenim čovjekom mirnog duha, ali sposobnog da sve poslove koji mu se povjere uradi na najbolji mogući način.

Vjerujem da će Igor biti izuzetno dobar gradonačelnik. U to sam siguran zbog Igorovog okruženja, iskusnih i sposobnih ljudi poput Srđana Amidžića i mene, ali i mnogih mladih i sposobnih kadrova koji se nalaze na listi i koji mu mogu biti ozbiljna podrška.

Ono na čemu ću ja insistirati je da za svoje najbližih saradnika uzme one najbolje koje Banjaluka ima, jer ja nisam stranački opterećen.

Mislim da na odgovorna mjesta, na čela gradskih preduzeća i ustanova, treba postaviti najbolje kadrove kako bi im vratili integritet i snagu.

Ja vjerujem u Igora, on to može, umije i imaće podršku svih nas.

Redakcija

Komentari   

0 # Mare 14-09-2016 16:53
Lopovcina teska . Snsd sekta gubi...jebacemo vam mamu nakon izbora.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+1 # miloš 14-09-2016 21:07
pričaj mi priču... razguzićemo vas :))
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
0 # Mare 14-09-2016 21:10
Svercerske izdajnicke p**ke...usracemo vas. I poderati konacno da nestanete. Ovaj debil je borac unistio kao i sav drugi sport u BL.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat