Jaćimović: Dokazao sam se kao odbornik, zaslužujem još jedan mandat!

Milenko Jaćimović
Ujedinjena Srpska

Aktuelni odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluke, Milenko Jaćimović, koji je u izbornoj trci za još jedan mandat u intervjuu za Poligraf govori o dosadašnjem toku kampanje, najavljuje koje će poteze povlačiti u eventualnom, novom, mandatu...

Poligraf: Koliko ste zadovoljni dosadašnjim tokom kampanje? Kako građani reaguju na Vaše i poruke Vaše stranke?

Jaćimović: Predsjednik sam rejona JUG Ujedinjene Srpske, koji pokriva 23 ruralne MZ na kojem smo formirali 28 MO stranke sa 780 članova. Kampanja na ovom rejonu je krenula prije devet mjeseci i mogu reći da smo zadovoljni! Za devet mjeseci rada i druženja na seoskom području sagledali smo mnoge probleme koji se pojavljuju u životu poljoprivrednika i seljaka, ali i problema građana koji svakodnevno putuju u grad. U političkom životu sam već dvadeset godina, a iza mene je jedan uspješan odbornički mandat. Skupština grada je preozbiljna institucija i odbornik treba da bude servis građana, da posjeduje znanje,iskustvo i hrabrost u svom radu, zato birajte one koji su se dokazali. Na tribinama u obraćanju često pomenem razliku u dobrom i lošem odborniku! Dobar odbornik obećava i obećanja ispunjava, a loš odbornik obećava, ali obećanja ne ispunjava. Slogan stranke Ujedinjena Srpska da odgovoran čovijek uvijek bira najbolje za sebe, porodicu i svoj grad je moderan i dobar slogan koga bi se i trebali pridrzavati, a onaj ko je dobio angažman da kreira imidž i političku kampanju će dobiti pohvale za sve što je uradio dobro, ali i kritike ako rezultat izostane!

Poligraf: Šta ćete u danima koji su prostali do kraja kampanje poručiti glasačima?

Jaćimović: Kampanja ulazi u završnicu i još je mnogo posla na terenu. Ne gubim vrijeme na poruke glasačima več na rad na terenu. U posljednja tri dana smo izvršili nasipanje seoskih puteva sa 60 kubika nasipa, pomogli da se nabave knjige za školu djeci iz ugroženih porodica, a zalaganjem dobrih ljudi uspjeli smo u privatnom sektoru da zaposlima tri omladinca. Ne postoji zaseok na rejonu koji vodim da sa saradnicima nisam posjetio i sa građanima popričao i pitao ih za probleme, a neke i riješio.Bilbordi i plakati nisu presudni za osvajanje mandata već rad na terenu. Možda bi moja poruka mogla biti da građani biraju provjerene i dokazane kandidate na listama političkih partija, one koji čuju glas naroda a ne samo daju lažana obećanja.

Poligraf: Kako komentarišete nedavno objavljena istraživanja? Kakvo je Vaše mišljenje - kako će izgledati Skupština grada Banjaluke?

Jaćimović: Istraživanja koja su objavljena ipak ne mogu da pokažu stavarno stanje rejtinga pojedinih političkih partija na cijeloj teritoriji grada. Imate političku partiju koja po istraživanjima ima visok rejting, a na 90 posto teritorije grada nije uspjela da formira infrastrukturu odn vlastite MO koji su logistika za postizanje dobrog izbornog rezultata. Smatram da će se pojaviti i pojedina iznenađenja koja se ogledaju u mandatima stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH. Moja predviđanja su da će lokalni parlamet imati skupštinsku većinu sastavljenu od četiri političke stranke i predstavnika nacionalne manjine. Broj mandata političkih stranaka u ovom trenutku nije mudro javno iznositi. Biće partija iz skupštinske većine koje će imati pad broja odbornika, ali neke partije će imati rast za jednog odbornika. U svakom slučaju sastav gradskog parlamenta i skupštinska većina će biti začinjena sa mnogim iznenađenjima.

Poligraf: Svakodnevno kontaktirate sa biračima, na šta se najviše žale, kada je riječ o izbornom procesu?

Jaćimović: Primjećujemo da izostaje kvalitetna edukacija glasača, tako da nas na terenu glasači pitaju kako da glasaju i na koji način se glasa. Liste kandidata su otvorene i glasači mogu da pronađu kandidate koji su zaslužili njihov glas i da stave iks kraj njegovog imena a time je i politička stranka dobila glas. Takođe smo dobili informacije da postoje lica koja će za novac na dan izbora slati glasačima poruke sa instrukcijama za koga da glasaju što predstavlja politički inženjering i kršenje Izbornog zakona BiH.