Komljenović: Zaustaviću višedecenijsko propadanje Kneževa i započeti njegov ekonomski oporavak!

Komljenović
SDS

Naša ambicija je da, prije svega, zaustavimo propadanje Kneževa koje traje već decenijama. Da zaustavimo taj slobodan pad i proces okrenemo u drugom smjeru. Osnovni preduslov za to je politička stabilnost, stabilna skupštinska većina – kaže u ekskluzivnom intervjuu za Poligraf, Milan Komljenović, kandidat Saveza za promjene za načelnika Kneževa.

Poligraf: Koliko ste zadovoljni dosadašnjim tokom kampanje i gdje se Milan Komljenović nalazi u odnosu na protivkandidata iz SP-a?

Komljenović: Kampanja koju vodimo je kvalitetno osmišljena i dobro vođena kampanja. Imamo zaista ogroman odziv, iznad svih očekivanja, što pokazuje da kvalitetno radimo u kampanji. Ja očekujem pobjedu na izborima, a prema trenutnim pokazateljima ubjedljivo vodim u odnosu na protivkandidata iz SP.

Poligraf: Šta nudite građanima Kneževa u naredne četiri godine?

Komljenović: Naša ambicija je da, prije svega, zaustavimo propadanje Kneževa koje traje već decenijama. Da zaustavimo taj slobodan pad i proces okrenemo u drugom smjeru. Osnovni preduslov za to je politička stabilnost, stabilna skupštinska većina. Potrebno je spustiti loptu na zemlju, smanjiti frustracije i političku napetost koja je u Kneževu izraženija nego drugdje i okrenuti se radu. To je prvo.

Drugo je okretanje industriji i poljoprivredi u Kneževu. Siguran sam da možemo napraviti barem djelimičnu reindustrijalizaciju u Kneževu, već imamo investitore, prije svega za Aluminu, koji bi otvorili 500-600 radnih mjesta, a trudimo se da dovedemo i dodatne investitore. Svoju politiku ćemo posebno bazirati i prema poljoprivredi. Stvorićemo uslove da seljaci dobiju podsticaje od države koje do sada nisu dobijali, a što je blizu 10 miliona. Ostvarićemo pristup i drugim fondovima i organizacijama koje finansiraju poljopriprevdu i ruralni razvoj. Napravićemo Agenciju za razvoj i savjetodavnu službu za poljoprivredu. Sve su to novine, jer Kneževo ništa do sada nije imalo.

Baziraćemo svoju politiku na podsticaje u poljoprivredi, voćarstvu i stočarstvu.

Poligraf: Šta je najveća razvojna šansa Kneževa?

Komljenović: Upravo ovo što sam već rekao. Kneževo je dotaklo dno, dublje ne može, dublje je crna zemlja, tako da Kneževo, faktički, mora gore.

Kneževo ima šansu da obnovi svoju industriju, da podstakne i razvije svoju poljoprivredu. Postoji niz stvari koje nedostaju Kneževu, a prije svega zemljoradnička zadruga. Ljudi se žale jer nemaju zadrugu, nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, nema ništa organizovano da im garantuje otkup. Mislim da Kneževo razvojnu šansu treba da traži i u turizmu, pogotovo zdravstvenom turizmu i već imamo najave investicija u toj grani. To su osnovne dvije - tri stvari koje su šanse Kneževa.

Poligraf: Kako povećati prihode lokalne zajednice?

Komljenović: Tako što ćemo zaposliti ljude i povećati proizvodnju. To će značiti prvenstveno ljudima i porodicama koji će dobiti posao, ali će kroz poreze i povećati budžet opštine.

Kneževo, nažalost, nema dovoljno prilika da kroz prihode, tipa komunalnih taksi poveća svoje prihode, jer su u Kneževu gradnja i stanogradnja gotovo prestali. Tako da je jedini način za povećanje prihoda, sa jedne strane, povećanje vlastite proizvodnje, koja će onda imati indirektan i direktan priliv u opštinski budžet.

Naravno, mislim da je, ipak, najvažnija stvar da spriječimo rasipanje budžetskih sredstava, jer budžet, iako skroman, može biti bolje iskorišten.

Poligraf: Ako postanete načelnik, šta će se promijeniti u odnosima građana Kneževa i načelnika opštine?

Komljenović: Kneževu, kao i svima drugima treba lokalna uprava koja će biti servis građana, koja će mu pomoći da ostvari svoja prava i koja mu neće biti prepreka kao do sada.

Nažalost, sada imamo birokratiju i administraciju koja je više problem nego servis građana, koja je više smetnja nego podrška u ostvarivanju prava građana. Mislim da možemo napraviti takvu strukturu i organizaciju gdje će građani osjetiti da imaju taj servis. Ljudima ne treba vladati, ljudima treba pomagati!

Poligraf: Kako bi mogla izgledati nova većina u Skupštini opštine Kneževo?

Komljenović: Nadamo se da će stranke iz koalicije Saveza za promjenu, SDS, PDP i NDP ostvariti skupštinsku većinu. Ako ne, onda svakako očekujemo da jedan broj manjih političkih stranaka uđe u sastav Skupštine i najvjerovatnije ćemo tražiti da sa njima napravimo aranžman koji bi obezbijedio stabilnu skupštinsku većinu i spriječio ono što se do sada dešavalo, a to su turbulencije, nestabilnost u Skupštini, opoziv i tako dalje...

Poligraf: Vaša poruka građanima Kneževa?

Komljenović: Ja im na kraju poručujem ovo. Zamoliću ih da me 2. oktobra podrže na izborima, a onda od drugoga, trećega oktobra, odnosno od preuzimanja lokalne vlasti – radimo zajedno. Vi i ja možemo sve!

A.R.