Puhalac: Ovoga puta moja pobjeda biće ubjedljiva!

Puhalac
SDS

U pobjedu sam u potpunosti siguran, kao i u to da razlika neće biti tako mala kao na prošlim izborima, ovog puta moja pobjeda i pobjeda SDS-a u Rogatici mjeriće se stotinama glasova - kaže za Poligraf Tomislav Puhalac, kandidat Saveza za promjene za načelnika Rogatice.

Poligraf: Na prošlim lokalnim izborima pobijedili ste SNSD za nekoliko desetina glasova. Sada ste u izbornoj trci protiv istog protivkandidata. Kakav ishod očekujete?

Puhalac:Iza nas je možda i najuspešniji četvorogodišnji period u Rogatici nakon rata. Stabilizovali smo budžet opštine i iz socijalnog doveli smo ga na nivo razvojnog. Sada se možamo pohvaliti da pune 4 godine manje od 40% budžeta trošimo za plate zaposlenih. To smo postigli, između ostalog, i umanjivši plate svim opštinskim funkcionera, uključujući i platu načelnika opštine. Ova sredstva preusmjerili smo u investicije i Rogatica je danas jedno od najvećih gradilišta u ovom dijelu Republike Srspke. U odnosu na prije četiri godine, kada sam dobio povjerenje građana zahvaljujući kredibilitetu SDS-a, stranke koja me je kandidovala, i svom ličnom dotadašnjem životu i radu, sada sam u prilici da izađem pred njih i sa rezultatima četvorogodišnjeg rada prvog čovjeka oštinske administracije kojim se ponosim. Zbog toga vodimo isključivo pozitivnu kampanju, prezentujemo ono što smo radili i iznosimo programe rada za naredne četiri godine. U pobjedu sam u potpunosti siguran, kao i u to da razlika neće biti tako mala kao na prošlim izborima, ovog puta moja pobjeda i pobjeda SDS-a u Rogatici mjeriće se stotinama glasova.

Poligraf: Na čemu zasnivate svoj optimizam?

Puhalac:Za samo četiri godine krenuli smo u rješavanje svih najznačajnijih infrastrukturnih problema koji decenijama, pa i duže, muče građane Rogatice. Uredili smo korito Rakitnice, projekat je vrijedan 2,9 miliona KM, i u narednih 100 godina Rogatičko polje i naselja neće više biti plavljeni. Rekonstruišemo vodovodnu i kanalizacionu mrežu, projekat je vrijedan 6,5 miliona KM, i konačno rješava višedecenijski problem Rogatičana, a rješava ga ne kratkoročno nego za narednih 50 godina. Rješavamo problem vodosnabdijevanja platoa Sočica sa 800 domaćinstava, projekat je vrijedan 5,5 miliona KM, i ni u mnogo srećnijim, prijeratnim vremenima niko se nije usudio da se uhvati u koštac sa ovim problemom. U poljoprivredu smo plasirali preko 1 milion čistih donatorskih sredstava i mnoga seoska domaćinstva sada su ekonomski samoodrživa, a svi njihovi članovi zaposleni su na svojim imanjima. Podržavali smo privrednike i preduzetnike, realizujemo omladinsku strategiju „Svakom studentu stipendija, svakom diplomantu pripravniki staž“, udvostručili smo izdvajanja za boračke kategorije i penzionere… nema oblasti u kojoj nismo napravili pozitivne pomake, niti populacije Rogatičana koja nije osjetila istinsku brigu lokalne zajednice. Opštinska administracija postala je pravi servis građana, riječima je sve ovo prililčno teško opisati, zato naš slogan i jeste – govorimo djelima.

Poligraf: Šta nudite građanima Rogatice u naredne četiri godine?

Puhalac:Mi ne izlazimo na izbore sa namjerom da učestvujemo, nego da pobijedimo. Građanima Rogatice nudimo još jedan izuzetno uspješan četvorogodišnji period izgradnje, napretka i progresa. Započeli smo brojne projekte koje ćemo završiti u narednom periodu. Među njima je i rekonstrukcija sekundarne vodovodne mreže. Odmah po njihovom završetku započinjaćemo sljedeće, a uvijek ćemo građane pitati šta je to što nam je najpotrebnije. Rogatica nema glavnu ulicu, odnosno magistralni put je ujedno i glavna ulica. Tokom cijele noći teretna vozila tutnje građanima bukvalno ispod prozora. Uradili smo idejni a završavamo i građevinski projekat izgradnje tranzitne saobraćajnice, obilaznice oko Rogatice. U okviru nje gradićemo dva nova mosta i dva kružna toka. Projekat je vrijedan 5,5 miliona KM. Sve to većim dijelom biće finansirano iz sredstava izvan budžeta opštine, jer je projekat sastavni dio brzog puta Sarajevo-Užice, i mreže novih puteva BiH. To će nam stvoriti preduslove da konačno Rogatica dobije i gradski trg, simbol svake urbane sredine. Pošto je korito Rakitnice uređeno i ne postoji više opasnost od poplava, tu su preduslovi da se krene u navodnjavanje Rogatičkog polja. Za sve ovo imamo načina da obezbijedimo i sredstva iz drugih izvora. Boračke kategorije i dalje će biti naša stalna obaveza. Nastavićemo rješavanje stambenih pitanja za one koji ga još nisu riješili, obilježićemo svako stratište spomen obilježjem. Stipendiraćemo sve studente, svim diplomantima pružićemo priliku da odrade pripravnički staž. Nastavićemo stimulisati natalitet izdvajanjem 300 KM za svakog novorođenog Rogatičanina, sufinasiraćemo liječenje bračnih parova koji se liječe od steriliteta. Nastavićemo graditi turističke i sportske objekte, omladinu ćemo skloniti sa ulice i uključiti u sve društvene tokove. Penzioneri će i dalje biti naša briga, iako smo im u proteklom mandatu obezbijedili pnezionerski dom kakav nemaju ni mnoge razvijenije sredine.

Poligraf: Kako bi mogla izgledati nova skupštinska većina u Rogatici nakon izbora?

Puhalac:Savez za pobjede, kojeg u Rogatici čine SDS, PDP i NDP, okupio je tri najznačajnije, najuticajnije i najveće političke partije u Rogatici. Sve tri partije iskreno su stale iza moje kandidature i podržaće me na izborima. Istovremeno, sve tri imaju dobre kandidatske liste na kojima se nalaze ozbiljni i uspješi ljudi, ugledni Rogatičani. Ja se iskreno nadam da će kandidati ovih triju stranaka osvojiti više od 10 odborničkih mjesta. Biće to komotna skupštinska većina i dobar ambijent za donošenje kvalitetnih odluka usmjerenih ka daljem prosperitetu i progresu Rogatice. Istovremeno koristim priliku da birače pozovem da ne glasaju za male, takozvane „kombi“ partije, jer su one formirane iksljučivo sa namjerom da po jedan kandidat pokuša preći cenzus i osvojiti mandat odbornika, i time iskomplikovati formiranje skupštinske većine. Birači koji glasaju za njih učestvuju u realizovanju ambicija i ličnih interesa pojedinaca, a ostaju bez realnog uticaja na donošenje odluka u opštinskom parlamentu Rogatice. Mislim da je to čisto „bacanje glasova“. Naš narod zna za koga treba da glasa, Rogatičani znaju na koga mogu računati i ko računa na njih.