Nenad Popović: Dodik postao simbol srpskog otpora!

Nenad Popović
Intervju

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović u intervjuu za Poligraf govori o referendumu o Danu RS, politici Milorada Dodika, sudbini srpskog naroda u BiH, podršci Srbije i Rusije narodu Srpske...

Poligraf: Kakav je Vaš stav prema referendumu o Danu RS koji se održava danas širom Srpske?

Popović: Smatram ga istorijski važnim. Glasanjem “za” srpski narod će potvrditi rođendan svoje domovine zapadno od Drine. Zamislite samo da referendum nije raspisan. Lažni ustavni sud bi tada određivao i rođendan svakom Srbinu u Republici Srpskoj. Zato pozivam sve stanovnike Srpske i sve gradjane koji imaju pravo glasa da danas izađu u što većem broju i da izglasaju da 9. januar ostane državni dan Republike Srpske. Glasanjem „za“, srpski narod će glasati za život u slobodi i miru, čime će se zaštititi samostalnost RS na osnovama Dejtonskog sporazuma.

Poligraf: Kako gledate na Dodikovu politiku koju vodi u RS i BiH?

Popović: Milorad Dodik je političar koji je garant samostalnosti Republike Srpske. Za to je potrebna velika hrabrost, odlučnost i mudrost, ali pre svega patriotizam. Samo lider koji je iskreni Srbin i demokrata, može odoleti tako žestokim pritiscima, svestan da je RS institucionalna zaštita srpskog naroda zapadno od Drine od novog genocida i konačnog nestanka Srba sa tih prostora. Dodik, jednostavno, ne da Republiku Srpsku i odmah je čitava zapadna propagandna mašinerija uključena u pokušaj njegove diskreditacije. Zato je Dodik u ovom trenutku simbol srpskog otpora.

Poligraf: Kakav bi, po Vašem mišljenju, Srpska trebalo da zauzme stav kada je riječ o ulasku u NATO savez?

Popović: Ulaskom u NATO savez, RS bi nestala. Utopila bi se u unitarnu Bosnu i Hercegovinu Bakira Izetbegovića koji sprovodi islamistički program svoga oca Alije. Ko može dobrovoljno pristati da uđe u vojni savez u kojem više neće postojati? To više nije stvar geopolitike, to je stvar logike. Na drugoj strani, srpski narod ima snažnu i nedvosmislenu podršku velike i moćne Rusije i Vladimira Putina, koji podržava Republiku Srpsku i njeno demokratsko pravo da odlučuje o svojoj sudbini. Zato je dobro da je izbor kuda treba da ide RS, savršeno jasan svakom Srbinu i patrioti.

Poligraf: Kako Srpska da odgovori na ratnohuškačke izjave koje ovih dana stižu iz Sarajeva?

Popović: Bilo kakav pokušaj sprečavanja referenduma može izazvati nesagledive posledice po mir u regionu. Umesto lupanja u ratne bubnjeve, Srpska je odgovorila zrelošću, jedinstvom i okretanjem braći koji je nikada neće napustiti. To su Srbija i Rusija! Čim su u Sarajevu shvatili da je srpski narod sa obe strane Drine jedinstven i da iza sebe ima Rusiju i Putina, odmah su utihnule ratničke trube. RS je pokazala da neće dozvoliti da nestane. Ali RS je izabrala put demokratije, a ne sile. RS će se odbraniti referendumom. Srpska je pokazala da je za mir i stabilnost u regionu, da se protivi eskalaciji islamskog radikalizma, skrivenog iza zavese bosanskog unitarizma.

Redakcija