Kesić: Ključno je da Dodik nastavi odlučnost koju pokazuje!

Obrad Kesić
Intervju

Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i dugogodišnji politički analitičar, u ekskluzivnom intervjuu za portal Poligraf govori o tome zašto se Vašington protivi referendumu u Republici Srpskoj, kakav je izvještaj o referendumu ambasada SAD dostavila američkoj administraciji u Vašingtonu, uticaju lokalnih izbora na dalja dešavanja u BiH, odnosima Rusije i SAD...

Poligraf: Kako zvanični Vašington reaguje na to što je, uprkos njihovom protivljenju, održan referendum u Republici Srpskoj?

Kesić:Zvanični stav je već poznat, objavili su saopštenje i oni to ne prihvataju i osuđuju. Oni to vide u kontekstu budućnosti, jer je iz ambasade SAD u BiH poslat alarmantan izvještaj, kao da je ovo početak smaka svijeta, početak raspada BiH i u Vašingtonu su ovo doživjeli kao da se glasa o statusu Republike Srpske u sastavu Bosne i Hercegovine. U suštini ništa se ne mijenja, ako pogledamo interese SAD i kontekst gdje je sada najvažnije pitanje kod njih pitanje predsjedničkih izbora, gdje će pobjednik određivati stavove buduće spoljne politike, ne samo prema BiH nego prema cijelom svijetu.

Tako da, u ovom momentu, kada uzmemo to u obzir, i uzmemo u obzir da su odnosi između Rusije i Amerike jako zategnuti, da je primirje u Siriji pod znakom pitanja, a i da imamo niz drugih gorećih problema, migranata u Evropi, nestabilnosti u Evropi, jačanje desnice i slabljenje Angele Merkel, izlazak Britanije iz Evropske unije, imamo situaciju da zvanična Amerika i vrh američke administracije nema puno vremena da se bavi pitanjem referenduma u RS i stanjem u Bosni i Hercegovini.

Ipak, ambasada SAD ima i vremena i prostora za to i vidimo da se američka ambasada bavi sa svakodnevnom politikom, a na neki način je učestvuje i u stvaranju te politike i rekao bih da je, nažalost, učesnik u stvaranju sadašnje krizne situacije u Bosni i Hercegovini. Tu postoji jedna opasnost da to učestvovanje američke ambasade utiče i na globalnu politiku, ali ne očekujem da će u narednom vremenu SAD da uđu u problematiku sadašnje situacije u BiH.

Imate li informacije šta je tačno ambasada SAD u Sarajevu napisala zvaničnom Vašingtonu vezano za referendum?

Kesić:Mi to vidimo kroz njihova saopštenja, kroz izjave američkih diplomata. Jednostavno, tu nema neke tajne. Oni su sve postavili u kontekst kako to posmatra bošnjačka politička elita. Oni su to stavili u kontekstu da je to prvi korak ka nezavisnosti Republike Srpske, odnosno pokušaj da se otcijepi Republika Srpska. To ste imali i u američkim medijima, Njujork tajmsu. Referendum o Danu RS se opisuje na jedan način koji, ako uzmemo kako je Bosna i Hercegovina postala nezavisna država, može da se kaže da kada je Bosna išla putem referenduma na mnogo važnije pitanje i rasturala Jugoslaviju, američka administracija je imala potpuno drugi stav prema referendumu. Sada kada je pitanje referenduma vrlo ograničeno i tiče se jednog pitanja koje je vrlo značajno za RS ima potpuno suprotan stav.

To govori dvije stvari. Prvo, nažalost, kao što je to bilo i ranije, američka ambasada se stavlja u poziciju saveznika i advokata bošnjačke političke elite na čelu sa Bakirom Izetbegovićem i SDA. Drugo je licemjernost, gdje postoji jedan stav prema interesima Bošnjaka, a potpuno drugi prema interesima Srba, a i interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Da li Vašington sprema neke sankcije prema zvaničnicima BiH i kakve bi one mogle biti?

Kesić:Ja bih vas posjetio da još od Butmira postoje prijetnje američke ambasade da će vrlo brzo da se izvedu sankcije prema političkom vrhu Republike Srpske i prema njihovim porodicama. Tako da to što se sprema, to je već u pripremi par godina, i u tim prijetnjama nema ništa novo.

Naravno, postoje struje da se to odmah pokrene i da se odmah implementira, ali je problem što to vodi u eskalaciju i izazvaće veće posljedice koje su nepoželjne po interese SAD, ne samo u BiH već i na području Balkana.

Mislim da bi to bilo krajnje neodgovorno, prvo prema interesima SAD, a drugo prema situaciji u BiH gdje postoji mogućnost da poslije lokalnih izbora dođe do pomaka i da se ozbiljnija pitanja počnu rješavati po principu pregovora i kompromisa.

Ako bude sankcija, to nas vodi u jedan put eskalacije koji će produbiti krizu i sukobe između, sa jedne strane Bakira Izetbegovića i bošnjačke političke i intelektualne elite, a sa druge strane predstavnika Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Dodikom. To bi onda vodilo do paralize na nivou BiH, jer bi se predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama našli u situaciji da svaki dogovor sa Bakirom Izetbegovićem ugrožava Republiku Srpsku, a ne vjerujem da bi se lideri opozicije u Republici Srpskoj stavili u takvu poziciju da javno zastupaju interes Bakira Izetbegovića.

Sada postoji minimalni konsenzus između svih političkih aktera u Republici Srpskoj i mislim da je to jako dobro za Srpsku i volio bih da vjerujem da se poslije lokalnih izbora može izgraditi jači konsenzus kojim bi odbranili interese Srpske u daljim mogućim zaoštravanjima odnosa u BiH.

Koliko će rezultati lokalnih izbora uticati na dalji rasplet situacije u Republici Srpskoj i BiH?

Kesić:Teško je to procijeniti. Vi dobro znate da glasači kada izlaze na lokalne izbore imaju drugačiju motivaciju nego kada izlaze na nivo nacionlnih izbora i drugačije glasaju. Mislim da ako bude slabljenja aktuelne vlasti u RS na lokalnom nivou to se može tumačiti kao znak jedne slabosti koja može da izazove dodatne pritiske od strane Bakira Izetbegoviće i njegovih političkih snaga, a isto tako bi moglo da izazove nove pritiske od strane međunarodne zajednice, jer bi ohrabrilo one jastrebove koji misle da je jedini pravi put put sankcija, zaoštravanja, prijetnji i ultimatuma. To bi značilo da je prostor za rješavanje aktuelnih problema umanjen i našli bi se u situaciji produživanja jedne političke i ekonomske paralize u kakvoj je sada BiH.

Kako zvanični Vašington gleda na opoziciju u Srpskoj?

Kesić:Tu su izmiješani. Sa jedne strane opozicija im je nada koja otvara mogućnosta da bi bila drugačija politika u Srpskoj kada bi se sadašnja vlast sklonila. Sa druge strane, zato što postoji jedinstvo koje se pokazalo kroz referendum, postoji oprez i strah da bi opozicija slijedila politiku aktuelne vlasti u nekim važnijim pitanjima, a gdje bi ambasada SAD voljela da vidi neko popuštanje stavova RS i jačanje države Bosne i Hercegovine.

Tako da postoji nada, ali postoji i skepsa. Problem je što svako čita svako izjavu na način na koji im odgovara. U ambasadi prate sve izjave i vlasti i opozicije, ali ih tumače na način koji njima odgovara, a to često stvara percepciju koja nije u potpunosti u skladu sa realnosti. Postoji tendecija da se sve gleda crno – bijelo, a mi dobro znamo, a to smo vidjeli i kroz sprovođenje referenduma da ništa nije crno bijelo. Osim da se volja građana Republike Srpske jasno pokazala i da oni nisu više spremni da odstupe od interesa Srpske, spremni su da odbrane institucije, simbole i ustav Republike Srpske. Jednostavno, postoji jedinstvo, konsenzus, oko toga i to je dovoljno da se izbjegnu neke ozbiljnije spletke i ozbiljniji izazovi od strane međunarodne zajednice i nekih pojedinačnih ambasada.

Poligraf: Kako se u SAD komentariše činjenica da je Rusije podržala referendum u Republici Srpskoj?

Kesić:To je ostalo u sjenci jedne veće politike, politike vezane za primirje u Siriji, a sada debatu i polemiku koja se vodi oko obaranja malezijskog aviona u Ukrajini, tako da u toj sjenci bilo je zainteresovanih strana u Americi koje su htjele to da povežu i prikažu da je to dio plana Rusije koji se sprovodi na Balkanu i da Putin lično upravlja situacijom na ovim prostorima. U suštini administracija to shvata jako neozbiljno i pokazuje da, iako je retorika najgora u zadnjih osam godina, ipak, iza sjena postoji jedna koordinacija i saradnja između Amerike i Rusije i postoji jedna nada da situacija može da se ispegla i da ovo primirje u Siriji opstane i da to otvori mogućnost da se rat završi. Sve je vezano u kontekstu predsjedničkih izbora u Americi. Kao što znate Rusija je postala predmet tih izbora, zbog stava Hilari Klinton da je Tramp previše blizak sa Rusijom i da bi on služio kao korisni idiot ili budala za Putinovu spoljnu politiku i ambiciju u svijetu. Njena kampanja je vrlo grubo izmanipulisala percepciju odnosa i stavova Trampa prema Rusiji. Mislim da je američka administracija u poziciji gdje mora bar retorički da isprati tu političku kampanju koja se vodi od strane kandidata Demokratske stranke, a to stvara eskalaciju retorike koja može eventualno da ugrozi, ne samo realnost odnosa Amerike i Rusije, koja je trenutno na zadovoljavajućem nivou, već može da ugrozi bezbjednost, jer se ruska i američka vojska nalaze blizu i susreću se u Siriji. Zbog toga postoji opasnost da zapaljiva retorika može da izazove nepredviđene posljedice koje nijedna strana ne želi u ovom momentu. Ni Moskva ni Vašington ne žele da dođe do oružanog incidenta, ali nažalost retorika stvara atmosferu napetosti i atmosferu kao da se vodi rat između Rusije i SAD.

Jako je neodgovorno to što je kampanja Hilari Klinton uvela Ameriku i administraciju Baraka Obame u situaciju gdje moraju da slijede retoriku kampanje i da grade jednu politiku i percepciju u javnosti da je Rusija mnogo veća prijetnja, nego što u američkoj administraciji procjenjuju.

Poligraf: Dugo godina ste u diplomatiji, bavite se visokom politikom. Šta biste savjetovali predsjedniku Dodiku, šta mu je činiti narednih dana i sedmica?

Kesić:Ključna stvar je da nastavi sa odlučnošću koju pokazuje. On je rijedak političar među Srbima, a rekao bih i na prostoru Balkana, koji pokazuje da je svjestan posljedica svih svojih poteza i spreman je da prihvati odgovornost i da na neki način žrtvuje svoju komfornu poziciju, koju rizikuje u jednom političkom sukobu sa mnogo jačim suparnicima, da bi odbranio interese Republike Srpske. Ima mnogih koji bi to pretvorili u neku ličnu priču i koji bi rekli da to čini zbog nekih ličnih interesa, ali ja sam se uvjerio u zadnjih pet godina, gdje imamo određenu saradnju. Uvjerio sam se u to da on mnogo dobro razumije odnos snaga, ne samo u BiH, već i u svijetu, i da vidi koji je jedini put za Republiku Srpsku i da koristi svaku priliku da se jača pozicija Srpske, ali i da se ne boji reći ne najmoćnijim zemljama i ambasadama u Sarajevu, i shvata da je interes građana i interes Republike Srpske iznad lokalne politike i iznad ličnih interesa. U tome, vrlo je bitno da se jasno definišu koji su interesi Republike Srpske, a mislim da je on to uspio da definiše i da je Vlada RS to definisala. Republika Srpska prvo i prvenstveno nije spremna da nastavi sa politikom uslovljavanja, gdje samo prijetnje i zahtjevi za popuštanja po pitanju vitalnih interesa RS dolaze na vrata Republike Srpske. Mora doći do politike ozbiljne saradnje, gdje se svi tretiraju ravnopravno.

Do sada,nažalost, od strane jednog dijela međunarodne zajednice to nismo imali. Sada je prioritet da Srpska izgradi takav odnos sa ostatkom svijeta, a to znači da se moramo doslijedno boriti za interese Republike Srpske i da ne popustimo pod pritiscima. Druga stvar koja je jasno definisana je da Republika Srpska neće dopustiti da joj se otmu nadležnosti i da se nameću nadležnosti na nivo zajedničke države koji ne pripadaju tim institucijama koje su u mnogim slučajevima ilegalno postavljene i nametnute. Da jednostavno nećemo prihvatiti takozvano stvaranje nove realnosti, na koju se američka ambasada stalno poziva. Stvaraju institucije, mijenjaju Dejton, a visoki predstavnik je učestvovao u tome i najviše je odgovoran za kršenje međunarodnog prava u Bosni i Hercegovini bez saglasnosti potpisnika. Onda kažu evo ove institucije mogu da daju odgovore na vaše žalbe. Znači stvorili su institucije mimo volje Republike Srpske, mimo volje hrvatskih, legitimno izabranih, predstavnika i onda traže od nas da mi to verifikujemo tako što ćemo prihvatiti njihove odluke kada oni odlučuju u skladu sa nadležnostima koje im ne pripadaju u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Da na taj način verifikujemo sve što su radili nelegalno, sva kršenja međunarodnog prava, a mi našim ponašanjem i prihvatanjem im damo legalnost koju nemaju trenutno.

Mislim da kroz borbu oko referenduma jasno vidimo da postoji odlučnost od strane predsjednika Dodika i vlasti u Republici Srpskoj da se izbore, pod pritiskom i najgorim prijetnjama, za osnovne i najvažnije interese Republike Srpske. Smatram da je za svaku pohvalu i to što su lideri opozicije shvatili da nije momenat za lične obračune i parohijalnu politiku i da su zajedno stali u odbranu Dana Republike i na taj način pokazali da u Republici Srpskoj ipak postoji jedinstvo koje ne može da se ruši na osnovu ličnih interesa i ambicija.

Redakcija