Žirinovski za Poligraf: Rusija uvijek štiti prava naše srpske braće!

Žirinovski
Komentar

Mi uvijek štitimo prava naše srpske braće! I sada izražavamo punu solidarnost sa Republikom Srpskom po pitanju referenduma o nacionalnom prazniku, kaže za Poligraf Vladimir Žirinovski, lider Liberalno-demokratske partije Rusije, zamoljen da za naš portal prokomentariše aktuelnu političku situaciju u svjetlu referenduma o Danu Republike.

Lider treće po snazi političke partije u Rusiji smatra da je ovo prilika da se iskaže opšteslovenska solidarnost:

- Sav slovenski svijet vas mora sad podržati, ali, na žalost, danas nema slovenske ni pravoslavne solidarnosti. Na primjer, Poljaci, iako Sloveni, prije svega sebe povezuju sa katoličanstvom. Ili kod vas Bošnjaci – oni su prvo muslimani. Ako prevaziđemo te razlike, situacija sa slovenskom, ali i sa pravoslavnom solidarnošću će biti bolja i možemo postati drugi po snazi globalni pol, platforma utemeljena na panslovenizmu.

Žirinovski smatra da bi, u tom slučaju, mogao biti formiran sveslovenski savez:

- Mogli bi smo formirati jedinstven savez, ali ne po obrascu SSSR, koji je sve podčinio samo ideologiji, nego na principima uzajamne koristi i dobrosusjedstva. Kao argument za stvaranje panslovenskog saveza Žirinovski navodi Evropsku Uniju:

- Zemlje članice Evropske Unije su različite i mrze jedna drugu, a mi bismo se mogli istinski ujediniti jer su nam i jezici slični, i kultura i običaji. Mi bismo mogli postati jedinstven veliki narod od Jadrana do Vladivostoka.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju na prostoru ex Jugoslavije, Vladimir Žirinovski za Poligraf kaže:

- Nama je veoma žao što dan-danas nema uzajamnog razumijevanja i mira na teritoriji bivše Jugoslavije. I samo ime te zemlje bilo je prekrasno, sadržavalo je suštinu svih naroda koji su tu živjeli. I ja i predstavnici LDPR više puta smo dolazili u Jugoslaviju, u Srbiju. Izgradio sam prijateljski odnos s liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem, čije smo oslobađanje iz Haga neumorno zahtijevali na svim nivoima.

Obrazlažući činjenicu da je Rusija jedina zemlja koja je podržala pravo Srbima da iskažu svoju volju na referendumu o nacionalnom prazniku, Žirinovski je podsjetio da je Rusija nastojala da uvijek štiti srpske nacionalne interese:

- I 1999. mi smo protestvovali kod svih zapadnih zemalja koje su učestvovale u bombardovanju Jugoslavije. Stalno smo nudili i nudimo pomoć u pravnoj zaštiti pred Haškim tribunalom i Ratku Mladiću i drugim srpskim liderima. Kategorično smo bili protiv priznanja Kosova. I mi imamo negativan stav prema NATO, Evropskoj Uniji, a koliko nam je poznato, to misli i većina Srba u Republici Srpskoj.

Redakcija