POLIGRAF INTERVJU Nikola Špirić: SZP služi kao muška sisa Bakiru Izetbegoviću!

Špirić
Intervju

Mislim da treba napraviti objektivne analize rezultata lokalnih izbora i mislim da su analize kojima se bavi Savez za promjene dosta nerealne i pogrešne, jer oni ne vole da se poslije poraza pogledaju u ogledalu. Smatram da oni nisu izgubili izbore jer su bili loša opozicija u Republici Srpskoj, već zato što su bili loša vlast u Sarajevu – kaže u ekskluzivnom intervjuu za Poligraf Nikola Špirić, visoki funkcioner SNSD i dodaje:

- Zapravo, oni su mimo volje biračkog tijela, mimo Srba, ušli u vlast u Sarajevu, jer su oni tada izgubili izbore i cilj je bio ulazak u vlast, a meta su bile institucije Republike Srpske. I dvije godine njihove vlasti u Sarajevu mi smo gledali juriše na Republiku Srpsku, prenos nadležnosti, zapostavljanje Republike Srpske. Oni su se ponašali kao da se radi o unitarnoj Bosni i Hercegovini, i to je možda njihovo obećanje Bakiru Izetbegoviću. Ali to, na njihovu žalost, nisu radili ni Bakir Izetbegović ni Dragan Čović, i oni su uvijek poštovali nadležnosti kantona i entiteta, kada je u pitanju Federacija BiH.

Oni su zaboravili da je njihova izborna baza Republika Srpska i srpski narod, a narod u političkom smislu izdaju nikada nije nagrađivao, već uvijek na izborima sankcionisao.

Mislim da je to jedina prava objektivna procjena njihovog poraza na ovim izborima.

Poligraf: Opozicija je prvo izgubila opšte izbore, nije dobila legitimitet, a ušla je u vlast u Sarajevu, sada je izgubila katastrofalno ove izbore i pokazala da i dalje nema legitimitet kod naroda. Ako SNSD njih naziva izdajnicima Republike Srpske, zašto SNSD onda ne uđe u Sarajevo u narednim sedmicama ili mjesecima i pokuša da spasi dalje urušavanje Republike Srpske?

Špirić: Stvari nisu tako jednostavne. Cilj kolektivne vlasti na državnom nivou jeste urušavanje Republike Srpske. Dakle, Savez za promjene nije isključivo svojom voljom ušao u institucije vlasti na nivou BiH. On je uveden, iako je bio poražen na prošlim izborima. Mislim da oni neće biti olako pušteni iz tog saveza, dok god budu mogli davati i posljednji atom snage za delegitimaciju institucija Srpske.

Nama se ne žuri, ali ne mogu da se čudom načudim da neko ko razmišlja o napretku Bosne i Hercegovine i entiteta ne traži saveznika u SNSD, koji je najjača partija u Bosni i Hercegovini. Ne postoji ni jedan cilj koji Bosna i Hercegovina može ostvariti bez SNSD. Oni, što se tiče te generalne politike, služe kao muška sisa Bakiru Izetbegoviću.

Poligraf: Kada smo već kod Bakira Izetbegovića, njegova SDA, pojačana SBB-om Fahrudina Radončića, doživjela je, može se reći, poraz na lokalnim izborima, imaju 12 opština manje u odnosu na prethodni period. Tako da je i taj koalicioni saveznik Saveza za promjene doživio pad...

Špirić: Ja poštujem Bakira Izetbegovića, čak mogu da kažem da, iako se ne slažem sa njima, poštujem njegove proklamovane ciljeve – što više Bosne, a što manje Srpske. Ali to moraju da kažu i ovi iz SZP – da i oni hoće što više Bosne i Hercegovine, a što manje Srpske. Tada bi igrali otvorenih karata.

Ne zamjeram ništa Bakiru, ali zamjeram njima. Ipak, Bakir je platio cijenu koalicije sa Savezom za promjene. Naprosto ne mogu da vjerujem da su 20 godina poslije Dejtonskog sporazuma tri partije koje su vodile krvavi rat sada doživjele inkarnacije i vode nas u svjetliju budućnost. Sve dok se to tkivo ne potroši, a čekaćemo još vremena da se potroši, nećemo moći govoriti o normalnoj demokratiji koju vidimo u zemljama Evrope i svijeta.

Poligraf: Koje su to partije koje bi nas mogle povesti u svjetliju budućnost?

Špirić: To su partije koje imaju povjerenje građana. Mi već 20 godina stalno imamo rast ili blagi pad. Od Dejtona naovamo, Savez nezavisnih socijaldemokrata stalno je u usponu. I ovi izbori su pokazali da je to tkivo SNSD-a, u političkom, smislu dominantno. Problem je što SNSD nema sagovornika. To sigurno nije SDA, ali nisu ni ostali, i SDP je doživio poraz. Rezultati izbora pokazuju da je, po mišljenju građana, taj multietnički koncept Bosne i Hercegovine potrošen i da se treba tražiti novi pristup. Mislim da je BiH upravo u situaciji kad se traži novi pristup. Teško je govoriti ko su učesnici novog pristupa i izvana i iznutra. Mislim da će tek naredni izbori, 2018. godine, profilisati tu političku scenu i znaćemo s kim se može računati i dogovarati.

Poligraf: Ima li u bošnjačkom političkom korpusu političara prihvatljivih za Srbe?

Špirić: U svakom korpusu ima prihvatljivih političara, ali je pitanje šta je kontekst. Nama je prihvatljiv i Bakir. Nikada Republika Srpska ne bi izgradila ovoliko samostalnost bez politike koju provodi Bakir. Nama odgovaraju svi, ali da sjednemo i vidimo šta je moguće uraditi u Bosni i Hercegovini. Još nikada od Dejtona na ovamo lideri političkih partija nisu sjeli zajedno da vide šta su ciljevi koje svi prihvataju, a šta se ne prihvata, i da se dogovori da se radi na tome što svima odgovara. Bez minimalnog zajedničkog sadržaoca ključnih političkih partija, Bosna je osuđena na stagnaciju ili padanje.

Izbori služe da se napravi presjek i da se vidi koliku ko ima podršku građana. Ali bojim se da ponovo radimo protiv građana, jer zaobići najveću političku partiju u BiH nije interes Bosne i Hercegovine. To nije igra ljubavi već igra interesa. Vidjećemo kako će se stvari razvijati.

Sada bi trebalo dopustiti partijama da upravljaju svojim izbornim rezultatima, da se izborni rezultati implementiraju, ali je nemoguće da rezultati lokalnih izbora nemaju odraza na više nivoe vlasti.

Poligraf: Da se vratimo još jednom na Savez za promjene. Kakvu budućnost im prognozirate?

Špirić: Mislim da bi za Republiku Srpsku bilo dobro da postoji korektna i jaka opozicija. Ja nisam čovjek koji se raduje nestanku opozicije i ne priželjkujem takav scenario. Sve dok su oni ujedinjeni na pogrešnim ciljevima – od njih nema ništa. To jest, nema ništa upotrebljivo za Republiku Srpsku. Teško se oni mogu preorijentisati jer se oni, zapravo, ne pitaju za svoju političku partiju i svoje ciljeve. To su ciljevi koji su izdiktirani vani, a oni ih samo implementiraju. Prvi cilj je što manje Srpske, a što više Bosne i oni uporno rade na tome. Smatram da će se oni na toj platformi raspadati jer su građani sada pokazali šta misle o toj politici. Mogu biti različita fingiranja kadrovskih promjena, rekonstrukcija, ali dok se ne redefinišu ciljevi te koalicije, koji će biti upotrebljivi za Srbe i Republiku Srpsku ne treba očekivati da oni mogu ostvariti značajne rezultate.

Poligraf: Pomenuli ste ciljeve njihove politike koje im je dao neko vani. Ko daje naređenja Savezu za promjene?

Špirić: Vi znate da je taj Savez na državnom nivou predviđen i prije rezultata izbora od strane evropskih narodnih partija. Tu je bio prvi kotur integracije i tada je rečeno da, kakav god bude rezultat, ako budu imali matematičku mogućnost, oni će biti dio vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Tako se i desilo, mi smo pobjedili, a oni su imali matematičku mogućnost da uđu u vlasti i po liniji evropskih narodnih partija, oni su ušli u vlast. I još uvijek misle da na toj snazi mogu ostati na vlasti. Dok to misle, a ne budu tražili povjerenje građana koji ih biraju, od toga neće biti ništa. Mislim da je to bio izdiktirani savez.

Poligraf: Ovih dana se spekuliše sa imenima novog lidera SDS-a. Jedni kažu Govedarica, drugi Miličević, treći Mićić... Vaš komentar?

Špirić: To je njihova interna stvar. Koga god oni izaberu, to je njihovo legitimno pravo i sa stanovišta SNSD to je u redu.

Za nas su svi jednako prihvatljivi, odnosno jednako neprihvatljivi, i koga god da izaberu – od Boga im zdravlje.

Poligraf: Odlazak Bosića. Vaš komentar?

Špirić: Mislim da je Bosić napravio realnu procjenu i da je htio da pokaže da se razlikuje od ostalih političara i da prihvata odgovornost za poraz.

To je za mene sasvim politički korektno, a hoće li biti korisno za SDS, to ostaje da se vidi.

Poligraf: Stiče se utisak, barem kada se gledaju mediji u Srbiji, da se neki oblak, ne rata, ali velike opasnosti nadvija nad Balkanom, a posebno nad Bosnom i Hercegovinom. Juče smo imali i izjavu bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koji govori da postoji velika opasnost u regionu, a posebno po Bosnu, u narednom periodu. Ko želi sukobe ovdje?

Špirić: Niko na prostoru Balkana ne želi sukob. Ali nikada se Balkan nije ni pitao hoće li ih biti. Ako kreatori globalnog svijeta žele sukobe – sukoba će biti.

Zato mislim da male zemlje moraju voditi politiku prilagođavanja, a ne politiku sukoba. To je ta zamka koju bi trebalo da izbjegnu.

Imam osjećaj da u ovoj uzavreloj političkoj situaciji niko u šerpu koja kuva ne dodaje čašu vode već svi dodaju vatru. Volio bih da vrijeme demantuje one koji upozoravaju na sukobe. Ali ne slažu se kockice tako da je moguće izbjeći sporadične sukobe.

Poligraf: Sinoć su predsjednici Ruske Federacije i Turske, Putin i Erdogan, potpisali sporazum o Turskom toku i sve je izraženija bliskost Turske i Rusije. Neki kažu da je ključ za mir u našem regionu jake veze Turske i Rusije, koje bi držale pod nekom vrstom patronata Republiku Srpsku i Federaciju BiH, odnosno Srbe i Bošnjake...

Špirić: Mislim da kad god pojednostavimo stvari i kažemo da je ključ mira u samo jednim rukama, da je na samo jednoj strani, tada žestoko griješimo.

Ključ mira mora biti u rukama svih. Dok taj ključ dobijaju samo jedni, bliži smo ratu nego miru, bez obzira ko da ga dobije.

Poligraf: Ipak, riječ je o dva najmnogoljudnija naroda na ovom prostoru?

Špirić: Nikada se prostor ne posmatra sam i ne izoluje se. Kada gledamo globalni svijet, vidimo da je u stalnom previranju i nalazimo se u trenutku kada je temperatura gotovo maksimalna i niko ovdje ne može da procijeni kako će se stvari razvijati. Zato meni nije drago kada se odnosi na prostoru Balkana zaoštre.

Uvijek su te zaoštrene globalne odnose plaćale zemlje Zapadnog Balkana.

Bojim se da smo i sada u situaciji u kojoj čekamo da nam neko tu fakturu uruči, nebitno ko.

Redakcija