Drago Vuković za Poligraf: Ustavni sud BiH pravo lice neuređene i zapuštene države!

Drago Vuković

Profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i politički analitičar Drago Vuković u ekskluzivnom intervjuu za Poligraf. Vuković otvoreno govori o tome šta treba učiniti da bi se obezbijedila politička stabilnost Republike Srpske na duge staze, da li je potrebno spajanje lokalnih i opštih izbora u BiH 2018. i hoće li Vukota Govedarica izrasti u istinskog lidera SDS…

Poligraf: Šta je Srbima pametno činiti nakon odluke Ustavnog suda BiH, po kojoj su rezultati referenduma neustavni?

Vuković: Mislim da tu više nije problem u činjenju ili nečinjenju. Ovo je još jedna odluka Ustavnog suda BiH koja ovu instituciju devalvira, a nije to samo ova odluka. Ustavni sud ovakav kakav je, pravo je lice jedne neuređene i zapuštene države. Dakle, Srbi treba da slave svoj praznik kao i do sada. Ova situacija me asocira na neko prošlo vrijeme komunizma, kada su određene zabrane imale potpuno suprotne efekte.

Poligraf: Kako približiti i pomiriti dva suprotstavljena bloka na političkoj sceni Republike Srpske, što bi omogućilo stabilnost Srpske na duge staze?

Vuković: Dva politička bloka u RS nisu, sami po sebi, loša pojava za politiku i demokratiju. Međutim, problematične su političke strategije. Promovisanje patriotizma kao "vlasništva" samo jedne grupacije, a posebno nova podjela Srba po tom kriteriju je jako loša činjenica. Patriotizam je suštinska osobina odnosa prema naciji i državi i to niko ne može privatizovati. S druge strane ta prilično sterilna borba protiv kriminala i korupcije kao prvilegija samo jedne opcije je takođe nešto što ne zaokuplja ozbiljnu pažnju običnih ljudi. Lično mislim da ovi politički blokovi treba da se nadmeću po životnim i realnim politikama, a ne po isključivostima. Pomirenje između ovih blokova ne samo da je moguće nego i nužno potrebno, posebno u smislu ključnih pitanja za RS.

Poligraf: Najavljuju se izmjene Izbornog zakona BiH. Lideri stranaka koji čine vlast na BiH nivou su se dogovorili da pokrenuli inicijativu za spajanje opštih i lokalnih izbora 2018. Vaš komentar?

Vuković: To oko spajanja izbora je stara priča. Lično mislim da smo se svi dobro umorili od izbora svake dvije godine. Rekao bih ,čak, da se živi od izbora do izbora. Sasvim je logično i racionalno da izbori budu svake četiri godine i to, kako zbog činjenice da se smanjuju troškovi tako i zbog vremena koje je potrebno izabranim predstavnicima da nešto učine i za narod, a ne samo za sebe. Potpuno sam uvjeren da su se političke elite izvještile u toj tehnologiji dolaska i očuvanja vlasti i da su one zapravo, a ne građani, protiv spajanja izbora.

Poligraf: Vukota Govedarica je već više od mjesec dana na čelu SDS? Kako ocjenjujete njegov rad na čelu stranke, koji su mu dobri, a koji loši potezi i u kom pravcu treba voditi stranku u narednom periodu?

Vuković: Govedarica je, bez sumnje, u tom početnom pojavnom smislu dobra stvar za SDS, kako zbog njegove porodične tradicije u političkom smislu tako i zbog političke retorike, za koju je talentovan. Međutim, to nije dovoljno da se postane istinski lider. Da li će to Govedarica biti, vidjećemo. Lično mislim da mu početak tog liderstva nije trebao biti prepoznatljiv po konfliktima sa Miloradom Dodikom,nego po nekim strateškim porukama. Ono što je važnije – Govedarica je preuzeo stranku poslije jako loših rezultata na lokalnim izborima i trebaće puno rada i truda da se SDS ponovo vrati na pozicije koje joj pripadaju. Prvi test je jako blizu, za nešto manje od dvije godine.

Poligraf: Svjedoci smo preplitanja američkih, ruskih, evropskih interesa na našem prostoru. U kom pravcu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik treba voditi Srpsku?

Vuković: Ne mislim da je Republika Srpska toliko u raljama globalne politike, bez obzira što zaista postoje različiti geopolitički interesi , koji na neki način dosežu i do naših prostora. Mislim da budućnost Republike Srpske i BiH ponajviše zavisi od domaćih političkih elita, naravno ako te elite istinski žele bilo kakav dogovor. Što se tiče Republike Srpske, mislim da ona u ovom trenutku ima dva suštinska problema: jako loše ekonomsko stanje i skoro potpuna politička konfrontacija dva politička bloka.Ta konfrontacija, što je jako loše – izašla je iz Republike Srpske i znatno slabi njenu poziciju u BiH. Imajući u vidu viđenje Republike Srpske iz Sarajeva, bojim se da to može nanijeti veliku štetu opstojnosti i samoodrživosti Republike Srpske.

Redakcija

Preporučeno