Aćimović: IZBORI Između straha i straha!

Draško Aćimović
Kolumna

Skoro svi vodeći političari, pa čak i papa, objavili su stravičnu istinu da je svijet u ratu. Ne u ratu između naroda ili religija jer terorizam ne poznaje naciju i religiju i ubija sve pred sobom, nego u hibridnom ratu koji i oni što su ga započeli više ne znaju kako zaustaviti.

Ali dok je cijeli svijet u ratu i političari grozničavo traže rješanja, kako da sačuvaju svoje građane, u BiH je predizborna kampanja za lokalne izbore i mnogi ne shvataju kakve posljedice mogu imati njihove izjave.

Da bi građani izašli na izbore moraju imati ne samo datum njihovog održavanja, nego i razloge i smisao zašto da biraju i šta će njihov izbor promijeniti, jer svi želimo da izaberemo bolje.

Ako možemo da biramo kada kupujemo auto, izabraćemo onaj koji sebi možemo da priuštimo po cijeni, da nas dobro služi, da koči na vrijeme, da ima ubrzanje kad treba , da dobro izgleda uglancan i da nas ne ostavi zimi bez grijanja ili ljeti bez klime.

Otprilike takve su želje građana i za političare koji ih trebaju predstavljati u lokalnim zajednicama.

Možemo li poistovjetiti aute sa političarima? Teško... jer su automobili ipak sigurniji, pouzdaniji, a problemi koji nam se dese sa njima,uglavnom su izazvani našim greškama.

Zasto nam onda političari u praskozorje izbora za lokalne skupštine drže govore o nekakvim tzv. velikim temama? Da li zato sto nemaju rješenja za male?

Ono što većina od njih naziva politikom, tzv. velikom, je besmislena igra riječi, provokacija, prijetnji, ucjena i svega ostalog što dovodi do jednog jedinog cilja, a to je izazvati kod ljudi STRAH! Strah od promjena, strah od novog, strah od boljeg...Strah se u medicinskoj terminologiji naziva anksioznost.

Kada imamo anksioznost koja je izazvana problemima koje ne možemo riješiti, kao npr. problemi sa novcem, nazivamo je zabrinutost. Ako je trenutna reakcija na prijetnju, kao npr. suočavanje sa teroristom, onda je nazivamo strahom.

Iako su zabrinutost, strah i anskizonost neprijatni, oni mogu biti od pomoći:

Nekad je anksizonost dobra. Drži vas spremnim da dobro odreagujete. Ali samo ponekad. Ako postane previše intenzivna ili traje predugo, može značajno uticati na blagostanje, raspoloženje i na sposobnost čovjeka da ispunjava svoje obaveze.

Anksioznost ili strah traje predugo u BiH i zato utiče na sve gore navedeno.Strah se širi već mjesecima po BiH i sa svih strana odjekuju doboši prijetnji, svađa, ucjena, mržnje... a građani postaju sve uplašeniji i, kako se bliži dan izbora, postaje sve strašnije.

To je formula uspjeha tzv. velikih politika jer su tzv. male politike,a koje su najvažnije za čovjeka – njihova bezbjednost, egzistencija, pravo na slobodu govora i mišljenja – odavno izgubljene.

Samo građani mogu napokon promijeniti tok besmisla i natjerati političare da se počnu baviti politikom, a ne širenjem straha, i to građani koji su aktivni u strankama i javnom životu. Ako se oni oslobode straha od svojih vođa i natjeraju ih da misle na ljude i na njihove životne potrebe, onda imamo šanse.

A ako ne... stigli smo do kraja puta i uskoro će reakcija na strah biti AGRESIJA ! A agresija nikada nikome dobro donijela nije.

Autor kolumne: Ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović