Ćeranić: Neko ipak stražu čuva

Predrag Ćeranić
Neko čuva stražu

Dogovor ministara unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije, Dragana Lukača i Nebojše Stefanovića, o zajedničkoj vježbi specijalnih jedinica, najbolji je odgovor na paljenje zastava Srbije i sve bezbjednosne implikacije koje emituju bosanski paradžemati i pristigli povratnici sa sirijskog ratišta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima odgovore na svaku bezbjednosnu prijetnju, poručio je ministar Lukač. Najavljeno je da će zajednička vježba Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije Srbije, i Antiterorističke jedinice Republike Srpske, biti održana tokom avgusta, a cilj je da se pokaže obučenost i spremnost za djelovanje u složenim uslovima i kompleksnim okolnostima izvršenja terorističkog dejstva, i neutralisanja onih koji bi se na ta dejstva mogli odlučiti.

Tokom avgusta specijalci Srpske odlaze na obuku u Moskvu, a istovremeno u Banja Luku iz Izraela treba da stignu instruktori od kojih cijeli svijet nastoji da nauči kako se treba nositi sa terorističkom prijetnjom. I dok Mup Srpske daje maksimum u sagledavanju opasnosti koje Srpskoj potencijalno prijete, i pridaje veliku važnost preventivnim mjerama koje te opasnosti treba da osujete, u Sarajevu je po treći put skinut sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara prijedlog ministra Mektića o konstituisanju novog tijela koje bi se, s njim na čelu, bavilo terorizmom. Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, zbog saradnje protiv terorizma nije išao ni u Beograd, ni u Moskvu, ni u Tel Aviv.

Tokom susreta Dragana Mektića i ministra unutrašnjih poslova i prvog potpredsjednika Vlade Saudijske Arabije, prestolonasljednika Muhammada bin Nayef bin Abdulaziz al Sauda, održanom u Rijadu sredinom maja ove godine, naročito je ukazano na uspješnu razmjenu informacija i zajedničku borbu protiv terorizma, a ministar Mektić nije krio svoje oduševljenje mjerama koje Saudijci primjenjuju. Zaista je za pohvalu Mektićev uspjeh da u Saudijskoj Arabiji, koja slovi za glavnog sponzora i izvoznika terorizma, nađe partnera. Sljedeći ministrov poduhvat vjerovatno će biti odlazak u Katar, a nije isključena ni posjeta Raki, prestonici tzv. Islamske države. U Mektićevoj vizuri sa svima je saradnja poželjna samo ne sa onima u Moskvi, Beogradu i Banjoj Luci.

Definitivno, Mektića i prateće vokale iz skupštinskih klupa koji mu daju podršku, više ne treba uzimati za ozbiljno. Bezbjednosne prijetnje koje su se nadvile nad Srpskom nisu male, ali je i štit koji gradi Ministarstvo unutrašnjih poslova sve čvršći i širi, a nakon okončane obuke po osnovu dogovorene saradnje sa više svjetskih centara, postaće neprobojan.

Autor: Predrag Ćeranić, ekspert za bezbjednost