Zvizdić: Još sedam pitanja ostalo neusaglašeno

Kolegij za evropske integracije uspio je na današnjoj sjednici usaglasiti većinu odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić održao je danas treću sjednicu Kolegija za evropske integracije, kojoj su prisustvovali i premijerka RS Željka Cvijanović i premijer FBiH Fadil Novalić.

Zvizdić je nakon sjednice kazao da je razmatrano tri odsto spornih pitanja, odnosno oko 80 pitanja te da je većina njih usaglašena. Kako kaže, samo sedam pitanja ostalo je za dodatno usaglašavanje u narednih pet ili šest dana, prenosi Klix.

On je kazao da se neusaglašena pitanja odnose na socioekonomske podatke, ulogu i doprinos obavještajnih službi, pojavnim oblicima terorizma, jasan opis izbora i odlučivanja šefa države i dio koji se odnosi na nestale osobe.

Zvizdić očekuje da 15 pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH bude verifikovana na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH. On se zahvalio svim članovima radnih grupa koji su na stručan način pripremili odgovore.

Premijerka RS Željka Cvijanović vjeruje da će se broj pitanja smanjiti dodatno kada stignu odgovori iz Predsjedništva BiH. Ona ne očekuje da će biti pretjerano velikih prepreka u vezi s usaglašavanjem preostalih sedam pitanja.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić kazao je da se na kraju godine rješavaju najvažnije stvari poput seta zakona o akcizama, MMF-a i odgovaranja na Upitnik Evropske komisije.

On je ocijenio da je današnji događaj značajan jer je riječ o tehnički složenom procesu u koji je uključeno 13 nivoa vlasti u BiH.

Preporučujemo