Secestionisti pobijedili, šta dalje?

Stranake koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su uspjele da osvoje većinu u parlamentu i imaće 70 od ukupno 135 poslaničkih mjesta

Bivši predsjednik katalonske Vlade Karles Pudždemon poručio da je riječ o pobjedi "Katalonske republike" nad španskom državom. U Narodnoj stranci premijera Španije Marijana Rahoja poručuju da je vrijeme da se razgovara.

Prema podacima sa 99,89 odsto biračkih mjesta, na vanrednim regionalnim izborima u Kataloniji separatističke partije uspjele su da osvoje 70 od 135 mjesta u parlamentu, na šta su ukazivale i izlazne ankete.

Od toga je partija "Zajedno za Kataloniju", bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, osvojila većinu, odnosno 34 mjesta, javlja Rojters. Slede Republikanska ljevica sa 32 i Kandidatura narodnog jedinstva sa četiri mjesta.

Izveštač RTS-a javlja da će pojedinačno najviše poslaničkih mesta (37) imati Unionistička stranka Građani, ali u bloku sa strankama koje se zalažu za ostanak unutar Španije neće imati većinu.

Liderka Građana Ines Arimadas rekla je za Bi-Bi-Si da je njena stranka pobijedila, te da će probati da formiraju koaliciju, iako znaju da će to biti teško.

Veliki poraz na ovim izborima doživjela je Narodna stranka premijera Marijana Rahoja, osvojivši samo tri poslanička mjesta – za razliku od 2015. godine kada je imala 11 mjesta u parlamentu.

Poruka ovih izbora jeste da je vrijeme da se razgovara, rekao je portparol Narodne stranke poslije objavljivanja rezultata.

Pudždemon: Pobjeda nad španskom državom

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon poručio je iz Brisela da apsolutna većina koju su osvojili separatisti na regionalnim izborima predstavlja pobedu "Katalonske republike" nad španskom državom.

Dodao je da EU mora uzeti u obzir da rešenje Rahoja ne funkcioniše, kao i da je on dobio "šamar u lice" nakon ovakvih rezultata, navodi AP.

Inače, u Kataloniji je zabilježena rekordna izlaznost na glasanje, javlja izveštač RTS-a.

Prema podacima koje je objavio Mundo, izlaznost je bila oko 82 odsto.

Incidenti tokom glasanja nisu zabilježeni.

Mnogi se nadaju da će ovi izbori rešiti jednu od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji, koja je izbila nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost, što je dovelo do toga da Madrid smijeni lokalno rukovodstvo i zakaže izbore.

Od kada je raspuštena katalonska vlada, Pudždemon i četiri bivša ministra borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati su nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Španija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapšenje, ali Pudždemon je kampanju za regionalne izbore vodio iz Brisela.

Preporučujemo