Kim Džong Un pozvao na sastanak Donalda Trampa

Tramp pozvan na sastanak kod Kima
Poziv

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao na sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa, javlja Bi-Bi-Si.

Poziv na razgovore koji bi trebalo da se održe u maju, izazvao je pravi šok, ocjenjuje agencija i dodaje da su poziv Kim Džong Una Trampu prenijeli članovi delegacije Јužne Koreje koji su u Vašington došli nakon dvodnevnih razgovora sa sjevernokorejskom delegacijom u Pjongjangu.

Podsjetimo, razgovori dvije delegacije, kojima je u jednom trenutku prisustvovao i sam lider Sejverne Koreje, trajali su dva dana i iznjedrili su neke prekretnice u odnosima dvije Koreje, ali i iznenadile svijet odlukom Kim Džong Una da je spreman da stavi "veto" na nuklearizaciju svoje zemlje ukoliko mu se pruže dovoljno čvrste međunarodne garancije da neće biti prijetnji upućenih toj zemlji.

Nakon te odluke lidera Pjongjanga, južnokorejski predsjednik reagovao je odmah i poručio da je to "ogroman napredak ka miru".

Tramp je, kako je i sam objavio na svom Tviter nalogu, prihvatio poziv Kim Džong Una, ali mu je već u sljedećem poručio da je to "sjajno", ali da sankcije koje su SAD namatenule Sjevernoj Koreji ipak ostaju sve dok se ne stavi na papir ono što je Kim Džong Un najavio.

Imate pitanje o buducnosti?

Treba istaći da se do sada nijedan predsejdnik SAD nije sastao s nekim od lidera Sjeverne Koreje, a odnos te dvije zemlje godinama je toliko loš da nemaju ni diplomatskih predstavništava. Takođe, trebalo bi podsjetiti i da su u verbalnom sukobu najviše otišli upravo Tramp i Kim Džong Un, koji su još više zategli ionako loše odnose dvije zemlje, upućivanjem uvredljivih komentara na račun oponenta.

Najava sastanka Kim Džong Una i Trampa je "korak u dobrom pravcu", ocijenio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Ovo je korak u dobrom pravcu. Nadamo se da će taj sastanak biti održan", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Komisije Afričke unije Musom Fakijem u Etiopiji.

Preporučujemo