Stav BiH o Kosmetu isti kao stav Srbije

Postignut načelan dogovor o granici - Srbija i BiH su se načelno dogovorile o modelu rješavanja pitanja granice između dvije zemlje, a Srbija je iznijela kompromisne prijedloge u vidu "non pejpera", rekli su danas u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Vučić poručio da se tokom sastanka govorilo o auto-putu Beograd-Sarajevo, utvrđivanju granice, kao i o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije tako što će BiH imati isti stav o Kosmetu kao i Beograd.

On je, na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao da su danas imali duge razgovore i da je najviše vremena provedeno u razgovorima njega i trojice članova Predsjedništva BiH, a zatim i delegacija dviju država.

Istakao je da je BiH jedan od najznačajnijih spoljnih trgovinskih partnera Srbije.

"Ključne političke teme jesu unapređenje naših prijateljskih odnosa i da gledamo kako i na koji način da izbjegavamo sve ono što bi moglo da bude problem", rekao je Vučić.

Naveo je da se razgovaralo o tri važna pitanja, a na prvom mjestu o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

Oni još nisu donijeli konačnu odluku o trasi, rekao je Vučić i dodao da će Srbija, u slučaju neslaganja, platiti i izgraditi dio tog puta do Bijeljine.

Drugo pitanje je bilo utvrđivanje granica.

"Dali smo našim prijateljima prijedloge. Model je takav, činilo mi se da smo dobili načelnu saglasnost i u Sarajevu kada smo bili, željeli bismo da imamo hidroelektranu Zvornik i Bajina Bašta u cjelini na teritoriji Srbije", rekao je Vučić i dodao da se tu postigao kompromis prihvatljiv za obe strane.

Što se tiče opština Priboj i Rudo, išlo bi se, kaže Vučić, na razmjenu teritorija.

Treće pitanje je, kaže Vučić i dodaje da je na tome zahvalan članovima Predsjedništva – da Predsjedništvo BiH, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav, o Kosmetu ima isti stav kao i Beograd.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da će članovi Predsjedništva svoje stavove o unutrašnjim pitanjima Srbije prilagođavati onima iz Beograda.

Čović je na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je stav ovog Predsjedništva da se moraju riješiti "sva pitanja dobrosusjedskih odnosa".

"Kako sa Crnom Gorom, gdje smo riješili pitanje granica i ostavili za sobom sva otvorena pitanja, tako treba uraditi i sa Srbijom i Hrvatskom", dodao je Čović.

On je izrazio žaljenje što danas nisu uspjeli da "u potpunosti dogovore rješenje pitanja granica".

"Nismo iskoristili tri mjeseca od posjete predsjednika Vučića Sarajevu, imali smo dosta vremena, jer model za rješavanje pitanja infrastrukture i granice, a tiče se energetskih objekata, već smo u Sarajevu definisali kao model i šteta je što ovo vrijeme nismo na adekvatniji način iskoristili", naveo je Čović.

On je zahvalio Vučiću na dvije alternative koje im je dao u vezi sa rješavanjem pitanja granica i dodao da je to pitanje i za BiH jedno od prioritetnih, kao i za Srbiju, jer postoji mogućnost da se pojavi kao problem na putu evrointegracija.

"Ovaj prijedlog, kada je riječ o granici, i danas je prihvaćen kao model i moraćemo zajedno sva trojica /članovi Predsjedništva/, preko naših predstavnika da dođemo do konačnog rješenja i da to pitanje ostane iza nas", rekao je Čović.

On je dodao da je prijedlog koji je iznio predsjednik Srbije pravičan za obje strane, džentlmentski u nekim elementima, ali da se zbog složenosti odnosa u BiH teže dolazi do dogovara, kako o koridoru ka Beogradu, tako i oko energetskih objekata.

Članovi Predsjedništva BiH trenutno razgovaraju sa premijerom Srbije Anom Brnabić o načinima za unapređenje odnosa dvije zemlje, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama..

Članovi Predsjedništva BiH zatim će razgovarati i sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Susretu, koji je predviđen u 15.45 časova prethodiće svečani doček u vestibilu. Iz Pres-službe Skupštine Srbije Srni je rečeno da će nakon sastanka biti objavljeno saopštenje.

Tokom boravka u Beogradu članovi Predsjedništva BiH položiće vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Članovi Predsjedništva BiH vijence će položiti 14.45 časova u pratnji ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Članovi Predsjedništva BiH stigli su sinoć u Beograd, gdje su u vili "Bokeljka" imali radnu večeru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čiji poziv su došli u posjetu.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je juče da unutar tročlanog Predsjedništva BiH nema usaglašenog stava uoči zvanične posjete Beogradu.

On kaže da su tri praktične i konkretne teme sa kojima članovi Predsjedništva BiH treba da nastupe tokom posjete Beogradu za koje će se i sam zalagati.

"Pitanje granice, odnosno imamo li saglasnost da se uđe u razgovor o razmjeni teritorije, gdje uopšte nije u pitanju velika površina. Tu je i razgovor da se omogući normalno korištenje i posebno obnavljanje brana i postrojenja na dvije hidrocentrale - `Zvornik` i `Bajna Bašta`. Onda u tom okviru pokušati da se riješe i pitanja četiri opštine, potopljenih površina i naknada za to", istakao je Ivanić.

Članovi Predsjedništva BiH borave u Beogradu nakon što je sredinom novembra bošnjački član Bakir Izetbegović rekao za "Dojče vele" da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo, što je izazvalo oštra reagovanja srpskih političara i u Srbiji i u BiH.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je juče ocijenio da posjeta članova Predsjedništva BiH Srbiji predstavlja korak naprijed u poboljšanju odnosa dvije zemlje.

Dačić je najavio da će se večeras u Beogradu sastati sa ministrima spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom i Turske Mevlutom Čavušogluom.

Trilateralni sastanak biće održan u Vili "Mir" sa početkom u 19.00 časova, a po njegovom završetku trojica ministara obratiće se novinarima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Preporučujemo