Budžet za narednu godinu oko 3,2 milijarde KM

Budžet za narednu godinu biće nešto veći nego ove i iznosiće oko 3,2 milijarde maraka, izjavila je premijerka Željka Cvijanović nakon konsultacija s predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Sastanku, na kojem je razgovarano o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj, prisustvovali su ministri finansija i unutrašnjih poslova Zoran Tegeltija i Dragan Lukač. Bilo je riječi i o drugim strateškim dokumentima, koji se pripremaju na kraju godine.

Definisanjem okvira napravljen je važan korak, kaže predsjednik Milorad Dodik. Plan je, ističe, da do polovine mjeseca Vlada usvoji budžet i uputi u Parlament.

"Vjerujemo da ćemo brzo imati usvojen budžet za iduću godinu, politike koje idu za tim, ali ono što je važno, mi smo locirali urgentna mjesta gdje bi morali da vršimo kapitalne investicije, da sagledamo probleme koji govore o tome da u idućoj godini je povećan iznos obaveza koje treba servisirati iz budžeta, vezano za zaduženja", kaže predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Znatno manje se zadužujemo, nego što vraćamo dug – to će biti karakteristika i u narednoj godini, poručila je premijerka Željka Cvijanović. Riječ je o odnosu 700 i 500 miliona i taj trend će se, kaže, zadržati. Kada je riječ o sredstvima koja se izdvajaju za plate, znatne uštede napravljene su kroz smanjenje minulog rada, a to će, poručuje Cvijanovićeva, biti nastavljeno.

"Ako posmatramo to u paketu reformske Agende i svih onih obaveza koje su na sebe preuzeli svi nivoi vlasti, onda moram da kažem da kad je u pitanju registar radnika i sve drugo, da je to kod nas spremno, samo je stvar kad ćemo usvajati takve stvari, ali nema potrebe da mi trčimo sa takvim dokumentima, kad uzmemo u obzir činjenicu da je sve blokirano na nivou BiH", predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Ipak, ekonomija Srpske, kažu, stoji dobro. Vjeruju da će rast BDP-a u ovoj godini biti tri odsto, a cilj je da u narednih nekoliko godina dostigne pet odsto. Na budžetskom i fondovskim računima ove godine prikupljeno je 150 miliona više.

"To se koincidira, 150 miliona je trebalo da bude tranša MMF-a, ali nije stigla, ona bi samo poboljšala naše realizacije, ali eto. Ono što se planira, isključivo je bazirano na vlastitim sredstvima i angažmanima sa dosadašnjim partnerima, komercijalnim bankama, jer se ne vjeruje da će se kriza na nivou BiH riješiti, kako bi ona deblokirala nova sredstva", naveo je predsjednik Dodik.

"Nisu izvršene akcize,a da ne pričamo o činjenici da tamo postoji nešto što je suprtovno MMF i reformskoj Agendi, tendencija da se povećava broj zaposlenih i da se izdvaja više sredstava ili povećavaju plate na nivou BiH državnim službenicima", rekla je premijerka Cvijanović.

Govoreći o dugu, Dodik je rekao da je restrukturiranje jedna od mjera. Ove godine, 25 odsto izvornih sredstava otišlo je na povrat ranijih dugova. Plan je da i sljedeće godine jedan iznos iz izvornih prihoda ode na stare dugove. Da bi se servisiralo ovogodišnje zaduženje od oko 640 miliona, uzeto je novih 540.

"Nama dug nije opterećujući. Najbolje bi bilo da ga nema, ali ne možete da pravite autoputeve, ne možete da pravite Klinički centar, ne možete neke druge stvari. Nova sredstva se isključivo uzimaju za servisiranje tih obaveza i da ne idu u javnu potrošnju, dakle nijedan fening nije uzet da se isplate plate budžetskim korisnicima", pojasnio je predsjednik Dodik.

Govoreći o mandatima koje su funkcioneri RUGIP-a dali Vladi na raspolaganje, premijerka je rekla da će se time baviti u ponedjeljak. Institucija mora nesmetano da radi, zbog čega treba da postoje ljudi koji će popuniti te pozicije, poručila je Cvijanovićeva.

Preporučujemo