U febuaru razgovori i rješenja o novim zapošljavanjima u Republici Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u februaru organizovati sastanak sa članovima Vlade i najuspješnijim privrednicima u RS na kojem će biti razgovarano o novim zapošljavanjima i razvojnim šansama Srpske.

 
 

Dodik je naglasio da Republika Srpska trenutno ima najveći broj registrovanih zaposlenih ikada, 263.000, ističući da vjeruje da ima još prostora za zapošljavanje.

“Treba vidjeti gdje su resursi za još veće zapošljavanje i podržati privrednike”, rekao je Dodik na prijemu povodom Dana Republike za najuspješnije privrednike.

On smatra da od domaćih privrednika treba napraviti poslovnu elitu.

“Osnovni dijalog o privrednim pitanjima treba da vodimo sa domaćim privrednicima, a ne stranim investitorima”, naglasio je Dodik.

On je dodao da je veoma važno vidjeti kako će biti transformisan javni sektor koji će biti stimulans za sve ostale sektore.

“Važno je i da vidimo kako možemo kreirati neke nove podrške koje su u ovom trenutku moguće”, rekao je Dodik.

On smatra da je potrebno izbalanisirati veoma tešku naslijeđenu socijalnu strukturu.

“Vjerujemo da imamo odgovore na ono što nas čeka u idućoj godini”, istakao je Dodik.

On je poručio da, bez najuspješnijih privrednika Republike Srpske i njihovih ulaganja, društvo ne bi moglo biti stabilno, ne bi moglo da se kreće i očekuje napredak.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je u ovoj godini u Srpskoj nastavljen trend ukupnog privrednog rasta, što govori da Srpska vodi dinamičan privredni život i da je sve veći broj preduzeća koja bilježe velike uspjehe.

On je naveo da u Republici Srpskoj ima 350 kompanija koje uplaćuju više od 300.000 KM poreza godišnje, a svake godine povećava se broj privrednih društava registrovanih u Srpskoj.

Đokić je poručio da je Srpska sa svojom privrednom strukturom stabilna i da odolijeva izazovima.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da je Srpska u godini na izmaku imala izvjestan, ali nedovoljan privredni rast, te da su privrednici opredijeljeni da daju doprinos da se obezbijede kvalitetniji uslovi privređivanja i dinamičniji rast privredne aktivnosti.

On je dodao da će sastanak u februaru biti prilika da se konkretizuju određene stvari.

Đurić smatra da se moraju preduzimati mjere da se zaustavi odlazak radne snage iz Srpske i da budu stvoreni uslovi da se vrate oni koji su otišli.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac ocijenio je da je prethodna godina za poljoprivrednike bila teška zbog mraza i suše, ali i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je bio dodatni teret.

“Uprkos svim poteškoćama, uspjeli smo održati proizvodnju, čak je i povećati u mljekarskom sektoru”, dodao je Usorac.

On je rekao da je tome pomoglo i resorno ministarstvo, jer su isplaćene premije za deveti mjesec, a sutra bi trebalo da budu isplaćene i za deseti.

Usorac smatra da je 60 miliona KM, koliko je predviđeno za podsticaje, malo, ali da mogu dati efekte ako se domaćinski rasporede.

Preporučujemo