Šešelj "potpuno hladnokrvan" pred izricanje drugostepene presude u Hagu

Danas izricanje drugostepene presude u Hagu za Šešelja
Odlučnost

Vojislav Šešelj, lider radikala, izjavio je da ga današnja drugostepena presuda u Hagu uopšte ne dotiče i da to doživljava potpuno hladnokrvno.

Šešelj, koji je prvostepenom presudom Haškog tribnala oslobođen optužbi, kaže za TV Pink da više neće dobrovoljno ići u Hag, ako bude naloženo novo suđenje.

"A oni neka presude šta god hoće", rekao je lider radikala.

Naveo je da je pravna argumentacija savršeno na njegovoj strani, ali da se sve može očekivati od Haškog tribunala.

Ako bude naloženo novo suđenje, Šešelj je rekao da dobrovoljno ne ide u Hag.

"Ako me uhapse, sprovedu ovaj sudski postupak pa me isporuče šta ću onda, isporuče me, odnesu na aerodrom. Ja tu ne mogu ništa. Ja sam čovek protiv nasilja", kaže Šešelj.

Ima, dodaje, neke šanse i pred domaćim sudom, te će se pozvati, ako do toga dođe, na to da su mi prekršena prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i to pravo na nepristrasno suđenje i pravo na suđenje u razumnom roku.

"Ceo svet se uverio da moje suđenje nije bilo u razumnom roku. Proslo je više od 15 godina otkad sam otišao u Hag do izricanja pravosnažne presude", navodi on i dodaje da će tražiti 14 miliona evra odštete, a da će podneti i tužbu Ujedinjenim nacijama.

Imate pitanje o buducnosti?

Prvostepenom presudom sudsko veće Haškog tribunala na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem 31. marta 2016. oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

LIDER SRS: NEMA DOKAZA ZA HAPŠENjE RADIKALA, NEĆE SE PREDATI

Predsednik Srpske radikalne stranke kaže da nema nikakvih dokaza da su članovi SRS, za koje je Interpol raspisao crvene poternice, ucenjivali bilo kog svedoka.

Šešelj je rekao i da Vjerica Radeta, Jovo Ostojić i Petar Jojić nisu nikoga ucenjivali, ponovio je da se oni neće dobrovoljno predati i podsetio da su od vlasti dobili garancije da ih niko neće izručiti.

"Presuda je doneta i tu ništa nije sporno", rekao je Šešelj.

To je, inače, pre nekoliko dana potvrdio i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, koji je novinarima rekao da ne postoji pravni osnov za izručenje troje članova SRS Haškom tribunalu.

Ljajić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, rekao je da postoji odluka suda da se oni ne izruče, te da se odluke nezavisnih pravosudnih organa moraju poštovati kakve god one bile.

Tribunal je funkcionere radikala optužio da su uticali na svedoke u procesu protiv Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama i ucenama nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Preporučujemo