Dogovori između Rusije, Irana i Kine

Krug je kompletan. Dogovorima između Rusije i Irana, i Rusije i Kine, pridružili su se i dogovori između Irana i Kine.

Što Vašington više besni na one koji neće da se pokore unipolarnom svetskom poretku, to ostatak sveta sve više uzvraća udarac. Kako se lansiranje njihovih budućih juan/zlato naftnih ugovora nazire, Kina proširuje svoju šemu dedolarizacije tražeći bilateralni sporazum rijal-juan sa Iranom.

Bivši glavni ekonomista “Svetske bnke” želi da zameni američki dolar jedinstvenom globalnom super valutom, rekavši da će to stvoriti stabilniji globalni finansijski sistem.

“Dominacija američkog dolara je glavni uzrok globalne finansijske i ekonomske krize“, rekao je Džastin Jifu Lin. Rešenje za ovo je zamena nacionalne valute sa globalnom valutom.“

Hegemoniji dolara je odzvonilo. Kako je ruski predsednik Vladimir Putin rekao pre skoro dva meseca tokom samita BRICs-a u Sjamenu:

“Rusija deli zabrinutost zemalja BRICs-a oko nepravičnosti globalne finansijske i ekonomske arhitekture, koja ne uzima u obzir sve veću težinu ekonomija u nastajanju. Spremni smo da sarađujemo sa našim partnerima kako bi promovisali reforme međunarodne finansijske regulative i prevazišli preveliku dominaciju ograničenog broja rezervnih valuta.“

Kako je Pepe Eskobar nedavno istakao: “Prevazilaženje prevelike dominacije ograničenog broja rezervnih valuta, je najljubazniji način da se kaže ono o čemu BRICS diskutuje već godinama, kako zaobići američki dolar, kao i petrodolar.”.

Peking je spreman da uskoči u igru. Uskoro će Kina pokrenuti ugovor o sirovoj nafti sa cenom u juanu, a sada su, kako izveštava RT, Teheran i Peking odlučni u tome da pronađu načine da izbegnu korišćenje američkog dolara kao valute u trgovni.

Tema dedolarizacije je pokrenuta na sastanku između političkog savetnika vodeće kineske vlade Čena Juana i zvaničnika iranske centralne banke u Teheranu.

“Bilateralni monetarni sporazum rijal-juan može imati značajnu ulogu u povećanju obima trgovine između ove dve zemlje, i po tom pitanju smo sproveli niz pregovora sa centralnom bankom Republike Kine“, rekao je guverner Centralne banke Irana Valiola Sejf.

Teheran je odlučan u ostvarenju cilja da eliminiše dolar u svojoj trgovini i pokušava da potpiše sporazume o razmeni valute sa nekoliko ciljanih zemalja.

Čen je rekao da bi Iran i Kina trebalo da razviju svoje bankarske veze i takođe je istakao nepravednost postojećeg finansijskog sistema, u kom dominira nekoliko razvijenih zemalja. On je dodao da drugim zemljama bilo bolje ako bi se eliminisao nepravedni sistem.

“Mogli bismo iskoristiti iskustva evropskih zemalja u uspostavljanju evra kao zajedničke valute između mnogih zemalja, kog ne kontroliše samo jedna zemlja. Ali do tada, moramo iskoristiti maksimalne raspoložive kapacitete za proširenje naših bankarskih odnosa“, rekao je on.

Kao što je Federiko Pieracini ranije istakao, do pre nekoliko decenija se bilo koja ideja o odvajanju od petrodolara smatrala direktnom pretnjom američkoj globalnoj hegemoniji, što zahteva vojni odgovor.

2017. godine, s obzirom na smanjenje američkog kredibiliteta kao posledicu pokretanja ratova protiv manjih zemalja (izostavljajući zemlje poput Rusije, Kine i Irana, koje imaju vojne kapacitete sa kakvima se SAD nisu suočavale više od sedamdeset godina), opšte odvajanje od dolarskog sistema se odvija u mnogim zemljama.

Poslednjih godina je mnogim narodima koji se suprotstavljaju Vašingtonu postalo jasno da je jedini način da se adekvatno sačuvaju od kolapsa američke imperije taj da napuste dolar. Ovo služi da se ograniči kapacitet Vašingtona za vojne troškove stvarajući neophodna alterntivna sredstva u finansijskim i ekonomskim oblastima koja će eliminisati dominaciju Vašingtona.

Ovo je ključno u rusko-kinesko-iranskoj strategiji za ujedinjavanje Evroazije, i time SAD načine irelevantnim.

Dedolarizacija je za Peking, Moskvu i Teheran postala strateški prioritet. Eliminisanje neograničenog potrošačkog kapaciteta FED-a, i američke ekonomije znači ograničavanje širenja američke imperije i smanjenje globalne destabilizacije. Bez uobičajene američke vojne moći za ojačavanje i nametanje upotrebe američkih dolara, Kina, Rusija i Iran su utrli put za važne promene u globalnom poretku.

SAD su same sebe pokopale ubrzavajući ovaj proces time što su uklonili Iran iz SWIFT sistema (utirući put za kinesku alternativu, poznatu kao CIPS), i uvodeći sankcije zemljama poput Rusije, Irana i Venecuele.

Ovo je takođe ubrzalo rudarstvo i kupovinu fizičkog zlata od strane Rusije i Kine, što je u direktnoj suprotnosti sa situacijom u SAD, uz glasine o tome da FED više ne poseduje zlato. Nije nikakva tajna to da Peking i Moskva teže ka valuti podržanoj zlatom, ako i kada dolar propadne. Ovo je poguralo nepopustljive zemlje da počnu da rade u okruženju bez dolara i kroz alternativne finansijske sisteme.

Za Kinu, Iran i Rusiju, kao i druge zemlje, dedolarizacija je postala ključno pitanje.

Najnovije iz Svijeta

     

    Preporučujemo