10 činjenica o novogodišnjoj jelci u Njujorku

Ceo Njujork je jedva čekao da se konačno zvanično otvori božićna sezona. Niko ovde ne govori pre osvjetljenja božićne (novogodišnje) jelke o Božiću.

Rokefeler Plaza

Zima je u Njujorku, ali stvarna božićna sezona zapravo ne počinje sve dok božićna (novogodišnja) jelka ne bude uključeno tokom legendarne, impresivne ceremonije na Rokefeler Plaza centru.

Ceremonija rasvete božićne jelke

29.11.2017. je ponovo vreme, kada se najverovatnije najpoznatije božićno stablo na svetu osvetli. Ali o kakvoj jelci se radi? Koliko kilometara je morala da putuje da bi joj se divio celi svet? Koliko svetala zapravo sija na drvetu, da bi bila lepo osvetljena? Evo 10 najvažnijih činjenica o božićnom stablu u Njujorku. Da li ste znali?


1. Poprilično veliko

Naravno, u Njujorku je sve XXL, pa čuvena Nordmann jela takođe ima ponosnu veličinu od 25 metara.


2. Teška kategorija

Nenadmašnih 13 tona borbene težine donosi ovo predivno drvo


3. Blista i žmirka

Grane jela su osvetljene sa oko 45.000 LED sijalica prikačenih na skoro 10 kilometara kabla.


4. Cena zvezde na vrhu

Sjajne lampice može nadmašiti samo blistava božićna zvezda postavljena na krošnju stabla, koja se sastoji od 25,000 (pravih) Svarovski kristala. Može se očekivati, da ova zvezda koštat par dolara. 1,5 miliona, ko želi tačno da zna.


5. Prilično stara

Da bi sjajila u Njujorku ova lepotica je morala dugo da raste: jela je stara preko 90 godina. Ponikla je pre nego što se počelo sa ovomo ceremonijom osvjetljenja drveta, koja se prvi put održala 1933. godine.


6. Dug put

Drvo je prevezeno u Manhattan iz 260 km udaljene Pensilvanije.


7. Prilično popularana

Jelku posete dnevno u proseku 500'000 posetilaca, što znači da jelku posjeti dok je obasjana 18 miliona posetilaca.


8. Solarna energija

Tokom dana, drvo troši neverovatnih 1297 kilovat časova. Ova enegija se uglavnom dobija (sunčanim danima) sa instaliranih solarnih ćelija na Rockefeller centru.


9. Za dobru svrhu

Nakon što se svetla ugase u januaru, donji deo drveta se poklanja. Prvo se od tog dela drveta pravila pilota tokom dugog niza godina, koja je rasipata u parkovima u Njujorku. Zadnjih godina se prave vrata i ramovi koji se doniraju siromašnima. Drvo je često korišteno za pravljenje papira iz koga se štampala knjiga "Carpenter's Gift" i prodavala u dobrotvorne svrhe.


10. Najpopularniji motiv

Podrazumeva se da je najpopularniji motiv na božićnoj karti iz Njujorka Božićno drvo na Rockefeller Plaza. Usput, to je i najpopularnija prilika za fotografiju u Njujorku tokom božićne sezone.

Najnovije iz Svijeta

     

    Preporučujemo