Estonski general tvrdi: Rusija se priprema za napadački rat

Komandant estonskih odbrambenih snaga, general-pukovnik Riho Teras, izjavio je u intervjuu za nemački list “Bild“ da se Rusija priprema za vojne operacije protiv država članica NATO-a.

Prema njegovim rečima, tokom vojnih vežbi Zapad-2017, Moskva je izradila scenario “vojne kampanje širokih razmera“ protiv Severnoatlantskog saveza u Evropi. “Ona je bila usmerena ne samo protiv baltičkih zemalja, već protiv svih zemalja od Severnog do Crnog mora. Vežbe su bile mnogo veće od zvanično utvrđenih okvira“, rekao je estonski general.

Istovremeno, on je istakao da je estonska vojska spremna za svaku varijantu razvoja događaja, ali da će moći “efikasno da deluje“ samo uz podršku oružanih snaga savezničkih država.

Ranije je zamenik ministra odbrane Rusije, general-pukovnik Aleksandar Fomin, istakao da su vežbe bile odbrambene prirode i da takve izjave nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Zajedničke rusko-beloruske vežbe “Zapad-2017“ su održane u septembru prošle godine. Njima su rukovodili načelnici generalštabova ove dve zemlje. Vežbe, na kojima je učestvovalo 12.700 vojnika, održane su na poligonima u Belorusiji, kao i u Kalinjingradskoj, Lenjingradskoj i Pskovskoj oblasti Rusije.

Najnovije iz svijeta

     

    Preporučujemo