Putin predlogom menja budućnost avijacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da se napravi civilna verzija supersoničnog aviona na osnovu Tu-160.

Putin je tu ideju izneo nakon što je prisustvovao demonstraciji leta novog supersoničnog strateškog aviona Tu-160 „Petar Dejnekin“.

„Treba napraviti civilnu verziju“, rekao je ruski lider.

„Zašto je prestala proizvodnja Tu-144 — karta bi trebalo da odgovara prosečnoj plati u zemlji. A sada je situacija drugačija. Sada su se pojavile velike kompanije koje bi mogle da iskoriste taj avion“, dodao je on.

Imate pitanje o budućnosti?

Predsednik je istakao da se brže leti do Njujorka nego od Kalinjingrada do Vladivostoka.

Direktor Ujedinjene avio-korporacije Jurij Sljusar odgovorio je Putinu da korporacija već ima projekat sličnog supersoničnog civilnog aviona.

Unapređeni avion Tu-160 „Petar Dejnekin“ će igrati veliku ulogu u jačanju ruske nuklearne trijade u vazduhu, izjavio je ruski predsednik.

„Čestitam vam svima. Ovo je ozbiljan korak u razvoju visokotehnološke oblasti i jačanju odbrambene sposobnosti zemlje, jer je to jedan od elemenata naše nuklearne trijade u vazduhu. Ovo je veoma značajna stvar“, istakao je Putin na sastanku sa radnicima fabrike aviona.

Tu-106M je najveći avion sa promenljivom geometrijom krila i jedna od najmoćnijih borbenih letelica na svetu. Godine 2015. objavljena je odluka o nastavku proizvodnje strateškog aviona u fabrici aviona u Kazanju.

Najnovije iz Svijeta

    Preporučujemo