Katalonija bira novog lidera: Moguća četiri scenarija

Poslanici u Kataloniji danas biraju novog lidera, u kojoj je još uvijek prisutna politička kriza zbog referenduma o nezavisnosti.

Međutim, pošto je kandidat Karles Pudždemon u egzilu u Briselu, a centralna vlada u Madridu nastoji da blokira njegov izbor, postoji, kako je navela agencija Rojters, više scenarija koji bi mogli da se dogode.

Katalonijom upravlja Madrid posljednja tri mjeseca od kako je španski premijer Marijano Rahoj smijenio Pudždemona zbog jednostrano donete deklaracije o nezavisnosti, koju je usvojio regionalni parlament u oktobru prošle godine.

Agencija Rojters je navela četiri scenarija, od kojih je najmanje vjerovatan da, prema pisanju Rojtersa, Pudždemon bude izabran za predsjednika i vlada Katalonijom. Pudždemon je u Briselu i za njim je raspisan nalog za hapšenje, pa bi onog časa kada bi stupio na tle Španije bio uhapšen. On i njegovi sljedbenici predložili su da Pudždemon vlada iz Brisela tako što bi se uključivao putem video linka ili preko punomoćnika.

To je Ustavni sud odbacio kao mogućnost, naglasivši da Pudždemon mora lično da prisustvuje sjednici na kojoj treba da položi zakletvu za regionalnog lidera.

Imate pitanje o buducnosti?

Slijedi vjerovatan scenario - da parlament izabere Pudždemona ali da on ne može da vlada, dok bi vrlo vjerovatan scenario bio da parlament izabere drugog kandidata.

Rojters je podsetio da su separatisti osvojili 70 od ukupno 135 mesta na parlamentarnim izborima u decembru. Zbog toga, oni nemaju veliki interes da se kompletan zastoj održava i završi eventualno novim izborima, ocenila je britanska agencija. To se da zaključiti i iz pomirljivijeg tona novog predsednika parlamenta Rodjera Torenta koji je govorio o neophodnosti jedinstva u inauguracionom govoru. Ali, neki očigledan kandidat ne postoji, jer je lider Republikanske levice Katalonije Oriol Žankeras u zatvoru.

Međutim, katalonski parlament ima dva mjeseca da se dogovori o kandidatu.

Prema takvom scenariju, tenzije bi popustile i to bi moglo da dovede do oslobađanja pritvorenih separatista. Pudždemon bi mogao da "iz Brisela igra ulogu" i da mu eventualno bude dozvoljeno da se vrati bez rizika od zatvaranja.

Posljednji scenario je, prema britanskoj agenciji, da nema "isključivanja neočekivanog". "Ako je jedna stvar sigurna u katalonskoj krizi, to je vjerovatnoća da dođe do promjene u posljednjem času i da se dogodi neočekivani potez", zaključila je agencija Rojtersa uoči sjednice katalonskog parlamenta.

Najnovije iz Svijeta

    Preporučujemo