Peking podseća amerikance na blisku saradnju kineske i ruske vojske

Iskander rakete
Iskander nuklearno oružje

Dok SAD i zapadna Evropa, pre svega britanske konzervativne vlasti, medijskim i diplomatskim kanalima histerično pokušavaju da demonizuje Rusiju i Putina, Peking i Moskva marljivo rade na poboljšanju svojih odnosa i daljem strateškom približavanju uključujući i saradnju na vojnom frontu.

Sedma godišnja međunarodna konferencija o bezbednosti u Moskvi je ove godine privukla više pažnje nego uobičajena, nakon što je novoimenovani kineski ministar odbrane Vei Fenge uputio jasne reči Zapadu, zahtevajući od njih da preispitaju svoje shvatanje realnosti.

"Posetio sam Rusiju kao novi ministar odbrane Kine kako bi svetu pokazao visok nivo razvoja naših bilateralnih odnosa i čvrstu odlučnost naših oružanih snaga da ojačaju stratešku saradnju", rekao je Vei svom ruskom kolegi Sergeiju Shoiguu.

To je bio samo uvod u ono što je sledilo:

"Kineska strana je došla da bi Amerikancima stavila do znanja o bliskim vezama između ruskih i kineskih oružanih snaga, posebno u ovoj situaciji", rekao je on. "Došli smo da vas podržimo".

Postoji više upečatljivih aspekata o Vei-evoj primedbi koja zaslužuje komentare.

Prvo, nije slučajno što je izabrao Rusiju kao svoju prvu posetu u inostranstvu kao novi kineski ministar odbrane.

Drugo, Vei je jasno raskinuo sa dosadašnjim kineskim diplomatskim protokolom, koji je obično više uzdržan u svojim javnim procenama: otvoreno pominjanje "Amerikanaca" u pogledu vojne saradnje između Kine i Rusije. Ova primedba sugeriše puno o trenutnom raspoloženju Pekinga prema Vašingtonu i Zapadu, a tu nema baš ništa što se može smatrati imalo pozitivnim za Zapad.

Treće, pominjanjem "bliskih veza" između oružanih snaga dveju zemalja (Rusije i Kine), Vei je isporučio upozorenje zapadnom svetu. Uzimajući u obzir aktuelnu geopolitičku realnost, koja je sve osim ružičaste, ova oštra izjava i nije veliko iznenađenje, ali je definitivno upozorenje onima, koji su mislili da mogu da i dalje rade šta hoće i kako hoće u svojim neo-imperialnim reinkarnacijama i pod pokrićem navodne demokratije i borbe za ljudska prava.

Izvor: Internet

Imate pitanje o buducnosti?