Kasai na rekordnim, osmim, OI juriša na zlatnu medalju

Legendarni japanski ski skakač Noriaki Kasai biće jedna od glavnih zvijezda Olimpijskih igara u Pjongčangu, koje počinju sutra.

Neumorni lovac na daljine na najvećoj planetarnoj smotri sporta nastupiće rekordni osmi put. Činjenica da je napunio 45 godina mu ne smeta.

Kasai je jedan od šestorice skakača koji će predstavljati Japan u Pjongčangu, na Igrama na kojima će nadmašiti Rusa Alberta Demčenka po broju nastupa na ZOI.

Imate pitanje o buducnosti?

Fali samo olimpijsko zlato

Noriaki će na svečanoj ceremoniji otvaranja nositi zastavu Japana, a nije krio šta mu je cilj.

– Želim da osvojim zlato. To je moj cilj u Pjongčangu. Nisam još jedino osvojio olimpijsko zlato – jasan je Kasai.

Noriaki je na Igrama debitovao 1992. godine u Abervilu i od tada nije propustio nijedne. On je kao član japanskog tima osvojio srebrnu medalju u Lilehameru 1994, na šta je dodao srebro i timsku bronzu u Sočiju. Japanac je svojom posvećenošću sportu zaslužio poštovanje svojih mlađih kolega.

– Kasai je jedan od mojih najvećih idola, on je legenda našeg sporta. Nevjerovatno je da se u ovim godinama i dalje takmiči na visokom nivou – rekao je norveški skakač Danijel Andre Tande.

Danijel, koji je rođen kada je Noriaki osvojio svoju prvu olimpijsku medalju, smatra da japanski veteran lako može biti kandidat za odličje:

– Ako uslovi budu pravi i ako da najbolje od sebe, ništa ne može da ga zaustavi. On je dobar skakač i ako sve bude postavljeno kako treba, on apsolutno može do medalje.

Kasai je rođen u Simokavi, gradu na ostrvu Hokaido, koji ima manje od 5 000 stanovnika, ali iz kojeg je poteklo pet olimpijskih skakača. Godine kada je rođen, 1972, Saporo je bio domaćin Igara. Japan je na toj smotri osvojio samo tri medalje, ali sve tri u ski skokovima. Taj rezultat je podstakao ljubav prema tom sportu u Japanu, a Kasai je kasnije odigrao važnu ulogu u očuvanju te ljubavi.

Skakaću i sa 54 godine

Noriaki je počeo da se bavi ski skokovima sa devet godina, a u Svjetskom kupu je debitovao 1988. Premijernu sezonu završio je na 31. mestu, ali to je bio početak duge i uspješne karijere. Osim tri olimpijske medalje, legendarni Japanac je osvojio sedam odličja na svjetskim prvenstvima. Čak i ako ne osvoji toliko željeno zlato u Pjongčangu, Kasai je nagovijestio da će se možda vratiti po još, jer se Saporo nada da će biti domaćin Igara 2026.

– Kada sam napunio 40 godina odlučio sam da ću u penziju sa 50. Ali, Saporo je kandidat za Igre 2026, tada ću imati skoro 54 i to je velika šansa da bih je se odrekao – zaključio je neumorni Noriaki Kasai.

Preporučujemo