Botasu „lovor”, Fetel još odmakao Hamiltonu

Finski vozač u bolidu Mercedesa slavio na trci Formule 1 za „Veliku nagradu Austrije”. – Naredna trka za sedam dana u Silverstonu za „Veliku nagradu Britanije”

Vozač Mercedesa Valteri Botas pobedio je u trci Formule 1 za „Veliku nagradu Austrije”. On je od početka vodio, a u samoj završnici je uspeo da odbije napade vozača Ferarija Sebastijana Fetela. Botas je trku završio za sat, 21 minut, 48 sekundi, i 527 hiljaditih delova sekunde i ostvario je drugu pobedu u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je Fetel, a treći je bio Danijel Rikardo iz Red Bula, koji je uspeo da odbrani poziciju od Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Fetel je uvećao prednost u generalnom plasmanu na 20 bodova u odnosu na Hamiltona. Fetel ima 171 bod, Hamilton 151, dok je Botas treći sa 136 bodova.

Vozač Mercedesa Valteri Botas rekao je da je srećan zbog pobede i da je na stazi Špilberg imao najbolji start u karijeri.„To je bio start mog života. Zaista sam 'ušao'. Na početku sam kontrolisao trku, ali je na kraju bilo malo nezgodno. Veoma sam srećan. Ovo mi je druga pobeda u karijeri”, rekao je Botas posle trke.

On je treći u konkurenciji vozača sa 35 bodova zaostatka za vodećim Fetelom i 19 bodova za klupskim kolegom Luisom Hamiltonom.„Duga je godina, nismo čak ni na polovini šampionata. Još je rano, a mi još razvijamo ekipu. Uživam u svakom trenutku”, naveo je Botas.

Fetel je rekao da mu je nedostajao još jedan krug za pobedu.„Kako biste se vi osećali da ste pola sekunde iza pobednika? Bilo je tesno. Bio sam zadovoljan u drugom delu, čim smo stavili super meke gume, bolid je oživeo. Rekli su mi da Botas ima problema i pritiskao sam ga. Mislim da mi je trebao još jedan krug, pošto se Botas mučio da se popne uzbrdo. Želeo sam da pobedim, ali i ovo je dobar rezultat”, rekao je Fetel.

Treće mesto zauzeo je vozač Red Bula Danijel Rikardo, koji se u završnici odbranio od Luisa Hamiltona.„Trka je bila zabavna. Početak je odlučio, ali i to što sam se odbranio od Luisa u poslednjih nekoliko krugova. Prišao je blizu, ali sam se držao moje strategije kočenja. Peti uzastopni podijum je sjajna stvar, posebno na domaćoj stazi”, rekao je Rikardo.

Hamilton je trku počeo sa osmog mesta, posle kazne od pet pozicija zbog nedozvoljene zamene menjača.„Ne znam da li bih prestigao Danijela da sam imao još nekoliko krugova. Dao sam sve od sebe. Dobro se osećam, ovo je bio težak vikend, ali idem dalje. Imao sam nekoliko lošijih dana i radujem se što ću naredne nedelje videti domaću publiku. Nadam se da ću u trku na Silverstonu ući bez ikakvih problema, da ću početi 'čisto'“, rekao je Hamilton.

Naredna trka u šampionatu vozi se za sedam dana na stazi Silverston, za „Veliku nagradu Velike Britanije”.

Rezultati i plasman na „Velikoj nagrad Austrije”: 1. Valteri Botas (Mercedes)1:21:48,527 sati 2. Sebastijan Fetel (Ferari) zaostatak 0,658 sekundi, 3. Danijel Rikardo (Red Bul Reno) + 6,012, 4. Luis Hamilton (Mercedes) + 7,430, 5. Kimi Raikonen (Ferari) + 20,370, 6. Roman Grožan (Has Ferari) + 1:13,160 7. Serhio Peres (Fors Indija Mercedes) jedan krug 8. Esteban Okon (Fors Indija Mercedes), 9. Felipe Masa (Vilijams Mercedes), 10. Lens Strol (Vilijams) svi po jedan krug zaostatka, itd.

Plasman vozača posle devet od 20 trka: 1. Sebastijan Fetel (Ferari, tri pobede) 171 bod, 2. Luis Hamilton (Mercedes, tri pobede) 151, 3. Valteri Botas (Mercedes, dve pobede) 136, 4. Danijel Rikardo (Red Bul Reno, jedna pobeda) 107, 5. Kimi Raikonen (Ferari) 83, 6. Serhio Perez (Fors Indija Mercedes) 50, 7. Maks Verstapen (Red Bul Reno) 45, 8. Esteban Okon (Fors Indija Mercedes) 39, 9. Karl Sainc (Toro roso Reno) 29, 10. Felipe Masa (Vilijams Mercedes) 22, itd.

Plasman konstruktora: 1. Mercedes 287 bodova, 2. Ferari 254, 3. Red Bul Reno 152, 4. Fors Indija Mercedes 89, 5. Vilijams Mercedes 40, 6. Toro roso Reno 33, 7. Has F1 Ferari 29, 8. Reno 18, 9. Zauber Ferari 5, 10. Meklaren Honda, dva.

Preporučujemo