Košarkaši Srbije igraju u četvrtfinalu protiv Italije: Veliki igrači, pokažite se!

Đorđević: Veliki prave velike poteze na velikim utakmicama. Moramo da verujemo u sebe. Bogdanović: Volim najteže utakmice. Lučić: Ovo smo hteli

JEDNA izuzetno teška, značajna utakmica, i ništa osim toga. Reči selektora Srbije Aleksandra Đorđevića pred večerašnji duel sa Italijom u četvrtfinalu Evropskog prvenstva (20.30), odbacuje višak psihološkog prtljaga sa momaka koji će sebe definisati u tih 40 minuta na terenu "Sinan Erdem arene".

U prethodnih 12 dana utišali su žamor u kojem su se smenjivala imena onih koji nisu došli u Istanbul, od njih zavisi da li će preći u nepodnošljivu buku posle meča sa odličnim "azurima".

- Kako volim da kažem: veliki igrači prave velike poteze na velikim utakmicama. Ovo je šansa da se pokažu - kaže čovek koji je definisao igračku veličinu u takvim mečevima. - Mislim da znamo način na koji treba da igramo protiv Italijana. Fizički jako, koncentrisano, da im ne dajemo da šutiraju trojke "sa nogama na zemlji".

I ptice na Bosforu već znaju da su lideri Italije Belineli i Datome.

- Od njih preti najveća opasnost, ali imaju i plejmejkera na poziciji "četvorke" Melija, na koga moramo da obratimo pažnju. Međutim, ako krenemo da vodimo računa o svakom detalju protivnika, zaboravićemo na naše stvari. Moramo da budemo sigurni u sebe, hrabri, jedinstveni, i da izađemo na teren kao ekipa.

U Saletovoj fascikli tri dana stoji podatak da je Italija druga odbrana na Evrobasketu po primljenim poenima, Španija prva, a Srbija četvrta. Ko bi to povezao sa naizgled neobaveznim "azurima"?

- Samo, mi smo igrali u D grupi, a oni u Izraelu - ne uzima Aleksandar Đorđević statistiku zdravo za gotovo, posebno imajući u vidu podatak da su u četvrtfinalu tri reprezentacije iz naše istanbulske grupe.

Publika će uživati i u nadmudrivanju jednog velikog klupskog trenera i jednog velikog selektora, koji se probija ka vrhu i van reprezentativnih takmičenja.

- Ne, nisam pričao sa Mesinom. Pozdravili smo se, kao i uvek. Veliko poštovanje gajim prema jednom od najvećih evropskih trenera.

Srbija ima jedno loše iskustvo na Evrobasketu u meču sa rivalom kojeg je pobedila u pripremnom periodu. Jedini poraz ima potpis Rusije. "Orlovi" su na "Akropolis kupu" u Atni nadleteli "azure" na putu ka Bosforu.

- Nadam se da se neće desiti isto kao sa Rusima. Međutim, nisu ni Italijani tada bili ova ekipa, a nismo ni mi.

Neuporedivo veći psihološki teret u osmini finala nosili su naši momci nego Mađari.

Italijanska košarka ima težinu, ali i teg često gubitničkog mentaliteta u važnim utakmicama.

- Na prošlom Evrobasketu ispali su od Litvanije u četvrtfinalu "na jednu loptu". U ovakvim trenucima, ta tradicija se zaboravlja. Istorija se menja i piše kada imaš veliku šansu da to uradiš.

Imaju je i naši momci.

VOLIM NAJTEŽE UTAKMICE

VELIKI igrači vole velike utakmice. Tu dolazimo do Bogdanovića...

- Možda i najteža na turniru, zbog toga što posle nje imate šansu da se borite za medalju. I ja i svi u timu, mislim i gledaoci, najviše vole takve utakmice. Volim da se takmičim, ne biram mečeve, ali za ovu je potrebna i dodatna motivacija. I kada smo pobeđivali i kada smo gubili, pričao sam da je naša hemija u timu ključni faktor.

OVO SMO HTELI

VLADIMIR Lučić debituje u četvrtfinalu velikog reperezentativnog takmičenja.

- Tu smo gde smo hteli da budemo. Otprilike znamo šta treba da radimo i nadamo se pobedi. Italijani se po stilu igru porede sa Mađarima, ali na višem nivou.

- Mislim da ne mogu da se porede, mnogo su talentovaniji i igraju sve bolje.

Izvor: Večernje novosti

Preporučujemo