Legendarni Pjerluiđi Kolina otkrio kako je ostao bez kose

Kada vas FIFA proglasi najboljim sudijom svijeta šest puta uzastopno, a cijeli svijet smatra najboljim sudijom svih vremena – nemoguće je ne ući u legendu.

Pogađate, riječ je o Pjerluiđiju Kolini, legendarnom arbitru i najvećem autoritetu na terenu kojeg smo imali čast da gledamo.

Ovaj italijan ni nakon povlačenja iz aktivnog suđenja i dijeljenja pravde na terenima diljem svijeta nije odustao od fudbala. Šef je svih sudija u Fudbalskom savezu Ukrajine, a član i je UEFA-inog komiteta sudija.

Rođen je u Bolonji, u Italiji 1964. godine, a diplomu na univerzitetu stekao je iz oblasti ekonomije. Kao tinejdžer igrao je fudbal u lokalnim timu, na poziciji defanzivca – ali je 1977. godine odlučio završiti kurs za sudije, gdje je otkrio strast prema ovom poslu.

Za samo tri godine dobio je šansu da sudi na zvaničnim mečevima, a 1988. godine počinje njegova zvanična karijera kao sudije u Serie C1 i C2 u rodnoj Italiji.

Nakon samo tri sezone, Kolina je unaprijeđen da sudi mečeve Serije B, a potom i Serije A. Otprilike tada obolio je od alopecije, bolesti koja uzrokuje potpuni gubitak kose i dlaka na cijelom tijelu, koja na njemu – za razliku od većine pacijenata – nije ostavila nikakve psihološke probleme. Kosu je izgubio skoro preko noći, a ćelava glava je postala njegov zaštitni znak i sninonim za pravdu na fudbalskom terenu.

Umjesto psiholoških problema, Kolina je postao sinonim za djelitelja pravde, koji je za sebe volio reći da pravi najviše grešaka od svih sudija – ali da je umjetnost u njihovom sakrivanju na terenu.

Arbitarska “rokenrola”

Vjerovatno je jedan od rijetkih sudija čije su odluke poštovali svi, kako igrači, trener i pomoćno osoblje – do navijača na tribinama.

Njegov zvižduk na terenu značio je pravdu i strahpoštovanje.

Na A listu sudija ušao je 1995. godine, kada ga je FIFA uvrstila u tu listu. U karijeri je sudio sve najveće utakmice koje se mogu odigrati u fudbalu, a kada se povukao iz suđenja, 2005. godine kazao je da mu je jedino žao što nikada nije dijelio pravdu na La Bombonjeri, na derbiju River Plejt – Boka Juniors.

Interesantna je priča i oko njegovog okončanja karijere kao fudbalskog sudije. Naime, kao najbolji sudija Italije i svijeta, i najprepoznatljivija figura u odori arbitra – Kolina je dobio unosnu ponudu da potpiše ugovor sa Opelom, koji bi uključivao i reklame za “Vauxhall Motors” u Velikoj Britaniji.

Obje kompanije posjeduje “General Motors”, a budući da je tada Opel bio glavni sponzor Milana – dogovor je izgledao kao veliki sukob interesa, te je Kolini zabranjeno bilo da sudi mečeve Serije A.

On potom podnosi neopozivu ostavku, i završava karijeru.

Trenutno, osim navedenih fudbalskih poslova, Kolina radi i kao finansijski savjetnik, budući da ima diplomu sa ekonomskog fakulteta. Veoma je popularan u Japanu, gdje često snima reklame, a to je u jednom navratu radio i za srbijansko i tursko tržište.

Autor je i knjige “Moja pravila igre”, koja je njegova autobiografska – koja je izašla 2003. godine.

IFFHS ga je proglasio šest puta najboljim sudijom svijeta, u periodu od 1998. do 2003. godine.

Ima počasni doktorat na Hal univerzitetu zbog svog doprinosa sportu.

Sedam puta je bio najbolji sudija Serije A, a u kuću slavnih italijanskog fudbala ušao je 2011. godine.

Izvor: Atvbl

Preporučujemo