HITOVI koje godinama pjevamo, a ne znamo pravu istinu!

Ex Yu rok

Stihovi pjesama domaćih muzičara nisu uvijek onakvi kakvim ih doživljavamo na prvo slušanje. Brojne pjesme su napisane kao da pjevaju o ljubavi i raznim životnim nedaćama, ali "iza zavjese" se kriju tekstovi koji nose tajanstvene poruke, priče, mračne tajne, pa i dirljive životne ispovijesti poznatih imena.

Dugo se govorilo o pjesmi "Bacila je sve niz rijeku" grupe Indexi, koju je legendarni Davorin Popović posvetio djevojci iz njegovih srednjoškolskih dana koja je abortirala, iako ju je želio oženiti.

Bacila je sve niz rijeku

Na našoj muzičkoj sceni postoji još pjevača i bendova čiji hitovi nose tajanstvene poruke koje godinama pjevamo, a da možda nismo svjesni njihovih značenja. Ovo su neke od njih... Kultna grupa Bolero, čija muzika je doživjela svoj vrhunac 80ih godina, u jednoj pjesmi kaže: "Nikada se nismo sreli, vremena nismo imali da mi oči obrišeš, da mi ruke miluješ". Antologijska pjesma nazvana "Jelena", koja je nakon više od 20 godina popularna i među današnjim generacijama, naizgled pjeva o ljubavi prema djevojci, ali tužna i surova istina jeste da je pjesma posvećena majci jednog od članova benda koja ga je ostavila u sirotištu

Jelena

Pjesmu Bijelog dugmeta "Sanjao sam noćas da te nemam" godinama doživljavamo kao ljubavnu, ali jednom prilikom Goran Bregović, bivši vođa i tekstopisac grupe, rekao je da je pjesma ustvari o smrti majke. Također, pojedina tumačenja govore da pjesma Bijelog dugmeta "Da sam pekar" poziva na konzumiranje "bijelog" praha.

Sanjao sam noćas da te nemam

Devedesetih godina nastala je pjesma "Ko me tero da te volim" grupe Babe. "Mračna" strana ove pjesme, koju brojni cover bendovi i danas izvode u klubovima, jeste da ju je član benda, Žika Milenković , napisao za svog druga koji je umro od side nakon čestog seksa sa prostitutkom iz Pančeva u koju je bio zaljubljen.

Ko me ter'o da te volim

Hit "Neko te ima noćas" srpske grupe Van Gogh važi za jednu od najkomercijalnijih ljubavnih pjesama, a zapravo je posvećena hašišu. Slična priča veže se i za pjesmu hrvatskog muzičara Dine Dvornika "Ti si mi u mislima", koja pjeva o heroinu, o kojem je i sam Dino u jednom periodu života bio ovisan.

Neko te ima noćas

Frontmen grupe Azra iz osamdesetih, Branimir Johnny Štulić, napisao je popularnu pjesmu "Balkan" kao podršku svom spolonom organu kako ga ne bi "izdao" u ključnim situacijama. Tekst pjesme kaže: "Balkane, Balkane, Balkane moj. Budi mi silan i dobro mi stoj". "Igra rokenrol cijela Jugoslavija", pjesma Elekričnog orgazma, posvećena je ljudim u bivšoj SFRJ koji su zaklapali oči pred onim što je, kako kažu članovi grupe, bila njihova očigledna sudbina.

Balkan

Kiki Lesendrić, osnivač i vođa nekadašnjeg sastava Piloti, u pjesmi "Ne vjeruj u idole" želio je isprovocirati članove grupe Idoli, zbog svađe koju je njegova porodica imala sa porodicom Srđana Šapera, članom Idola. Godinama se govori i o skrivenim porukamau tekstovima legendarnog sastava EKV. Tako je njihova pjesma "Srce" posvećena bivšoj djevojci osnivača i člana benda Milana Mladenovića, koja je umrla od posljedica konzumiranja heroina.

Srce

Antologijski hit "Stare trube" grupe Galija posvećen je djevojci s Golije koja je htjela da se ubije tokom ilegalne borbe bikova. Pjesma "Ena" sastava Haustor govori o djevojci frontmena ove grupe, Darka Rundeka, koja je pobjegla za Kanadu nakon što ga nije uspjela sačuvati od pakla droge. Stihovi pjesme Vlade Georgieva „Do svitanja“ napisani su u nadi za zajednički život Srbije i Crne Gore.

Stare trube

Ena

Oko rokenrola se od samih početaka njegovog pojavljivanja razvio niz zanimljivih teorija. Otkada je Crkva počela da govori o ''đavolskoj'' muzici, mnoge misterije i teorije zavjere počele su se vezivati kako za popularne muzičare, tako i za njihove pjesme. To se najviše osjetilo 70ih, 80ih, pa donekle i 90ih godina. Mnogo je i pogrešnih tumačenja pjesama koja su ponekad uspijevala naljutiti muzičare i tekstopisce, tako da su i oni sami nekad znali objaviti pravu istinu o tekstovima u želji da stanu u kraj besmislenim tumačenjima.

Imate pitanje o budućnosti?

Izvor/djelovi: Avaz

Komentari   

+18 # memi62 06-07-2016 23:58
hvala na predivnim pjesmama. jedino sto nevjerujem je goranu bregovicu. taj sve izmislja, samo da bi bolje prodavao stvari, koje je it tako nekom drugom ukrao.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+8 # Bobo 20-07-2016 22:05
Brega ja najobičniji sarajevski lopov, koji je bez stida krao sta je stigao i pretvarao u "svoje" aranzmane.
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
+9 # Pufta 07-07-2016 09:45
Ena pesma od Haustora,je posvecena gospodji iz Zagreba,kod koje je Rundek ziveo,a nije imala dece ni porodice,a Darka je gledala kao rodjeno dete,sto je i sam Rundek pricao,i kad ga nije bilo po par dana kuci zvala je policiju da prijavi njegov nestanak...kakva kanada kakvi bakraci..
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat